hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

3.12.2006

 aktuality


Požár v kulturním domě v Brumově-Bylnici
hasiči zachránili pět osob - čtyři z budovy a jednu ze střechy

Dne 3.12.2006 v 01:30 hod. byli hasiči informováni o požáru kulturního domu v Brumově-Bylnici.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jednou cisternou. Operační důstojník na místo vyslal k posílení dalších sedm jednotek sboru dobrovolných hasičů, z nichž na místo dorazily pouze čtyři z Brumova, Bylnice, Štítné nad Vláří a Nedašova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru uvnitř kulturního domu na sídlišti Družba.

Už při příjezdu hasičů byl viděl valící se kouř z budovy. Jako první na místo dorazili policisté z Valašských Klobouk, kteří se starali o jednoho panikařícího a pořezaného muže před budovou. Muž byl zraněn od střepů skla a v lehkém šoku se snažil dostat zpět do budovy, v čemž mu policisté zabránili.

Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do objektu, který začali systematicky prozkoumávat. Od prvních okamžiků bylo jasné, že uvnitř je stále několik lidí, kteří se nemohou dostat ven. Bylo nutné rychle jednat.

Požár vznikl v prostoru přístupové chodby u schodiště před vstupem do kasina v prvním patře. Kouř zahalil celý vnitřní prostor a hasiči měli velmi ztížené podmínky pro pátrání. Prakticky poslepu našli místo požáru, které se snažili uhasit. Dalším prohledáváním sálu byli nalezeni čtyři lidé v prostoru jeviště. Hasiči se je rozhodli evakuovat naráz přes místo požáru, což se jim podařilo. Požár se podařilo postupně lokalizovat a uhasit. Zásahem se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších částí budovy kulturního domu. Celý dům musel být postupně odvětrán přetlakovou ventilací.

Dvě dívky a dva muži později uvedli, že se snažili před požárem uniknout do malého sálu kulturního domu. Nezpanikařili, schovali se na jeviště, kde si lehli na zem a dýchací cesty si chránili ručníky a oblečením. To stačilo k osobní ochraně a přečkali tak společně až do příchodu hasičů.  Venku pak byli předáni do péče zdravotnické záchranné služby, která na místo vyjela dvěma vozy z Valašských Klobouk a Slavičína. Všichni se lehce nadýchali zplodin hoření a po vyšetření je lékař nechal v domácím léčení.

Další muž byl zachráněn ze střechy kulturního domu pomocí nastavovacího žebříku hasičů. V době vzniku požáru byl muž na WC, jehož vstupní dveře vedou právě na spojovací chodbu. Kvůli požáru nemohl uniknout ven, a tak rozbil skleněnou výplň okna a po bleskosvodu vyšplhal na střechu. Při rozbití okna se pořezal na ruce od střepů. Při jeho záchraně ze střechy pomáhali hasičům policisté, kteří se postupně sjížděli i z dalších oddělení. Zraněný byl na místě ošetřen lékařem a ponechán v domácím léčení.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl u schodiště, kde hořely plasty, papír a dřevo. Vyšetřovatel nevyloučil úmyslné založení požáru, a proto předal případ k dalšímu šetření policii. Požár způsobil škodu za 100.000 Kč. Rychlým zásahem hasičů a uhašením požáru se podařilo zachránit další hodnoty majetku za 5 mil. Kč.

Celkem bylo zdravotníky ošetřeno šest osob. Dva pořezaní od střepů skla a čtyři po nadýchaní zplodin hoření. Nikdo z nich nemusel být po ošetření hospitalizován v nemocnici.


ilustrační foto

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail