hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.12.2006

 aktuality


Požár přístavku s udírnou v Morkovicích-Slížanech
období zabíjaček nemusí přinést jen potěšení

Dne 5.12.2006 v 15:02 hod. byli hasiči informováni o požáru domku v Morkovicích-Slížanech.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Morkovice-Slížany a místní jednotka sboru dobrovolných hasičů. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v přístavku s dílnou a udírnou rodinného domu.

Ještě před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit majitel pomocí zahradní hadice. Hasiči byli na místě do tří minut od výjezdu, rychle pronikli dovnitř přístavku, kde zjistili požár u udírny. Pomocí jednoho proudu vody byl požár rychle lokalizován a následně i uhašen. Hasičům se podařilo rychlým zásahem zabránit dalšímu rozšíření požáru ve vnitřním prostoru přístavku. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo ohledáno. Požár vznikl při uzení masa a klobás v udírně, která byla vestavěna v přístavku. Od udírny došlo ke vzniku požáru na uskladněných věcech v těsné blízkosti přikládacích dvířek udírny. Požár se rychle šířil po polystyrenu, textilu, plastových bednách i dřevě. Požárem způsobená škoda byla majitelem vyčíslena jen na jeden tisíc korun, a to především díky rychlému příjezdu a zásahu hasičů.

V tomto období zabíjaček je uzení masa hodně populární. Vyšetřovatelé hasičů se setkávají u požárů nejčastěji s případy technický závad u doma vyráběných udíren. Nesprávná technická řešení a stavební nedbalost je příčinou takových požárů. U udíren platí stejná pravidla jako např. u topidel. Je nutné pamatovat na dobrou prevenci před požárem a neukládat hořlavé materiály do těsné blízkosti udíren.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail