hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

6.12.2006

 aktuality


Město Zlín chce zřídit jednotku sboru dobrovolných hasičů typu JPO II/1
radní schválili zřízení jednotky po dvou letech jednáních

Radní města Zlína souhlasili se zřízením Jednotky sboru dobrovolných hasičů typu JPO II/1 jako organizační složku města. Zároveň doporučili svým kolegům zastupitelům, aby zřízení této jednotky schválili.

„Nařízením Zlínského kraje, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení plošného pokrytí území kraje jednotkami požární ochrany, vznikla nám povinnost zřídit a provozovat jednotku požární ochrany. Jejich dvanáct členů bude vykonávat službu jako svoje zaměstnání v hlavním pracovním poměru ve třech směnách po 4 členech,“ řekla primátorka města Irena Ondrová.

Hlavním účelem Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Zlína bude chránit život a zdraví občanů a majetek osob před požáry a poskytovat účinnou pomoc při živelních pohromách a jiných mimořádných událostech, a to především v územním obvodu města a i mimo něj.

Předpoklad zahájení činnosti je od 1. 2. 2007. Jednotka bude sídlit v hasičské zbrojnici MITAS a.s., budova 21/2, ul. J. A. Bati Zlín. Bude se jednat o společnou jednotku zřízenou statutárním městem Zlín tvořenou jednotkou sboru dobrovolných hasičů města Zlína a sborem dobrovolných hasičů podniku MITAS, a. s. výrobní úsek Zlín. V jednotce SDH podniku MITAS bude sloužit ve směnném provozu 13 členů. Pro výjezd společné jednotky bude využíváno současné požární techniky a. s. MITAS Zlín.

HZS Zlínského kraje vedl téměř dva roky jednání a na bezpečnostních radách jsme se nakonec vzájemně dohodli na zřízení jednotky typu JPO II. Profesionální hasiči oceňují tento krok, a také snahu o vytvoření dostatečného počtu sloužících členů. Tento typ jednotky zaručuje dobrovolným hasičům vykonávat službu jako svoje hlavní nebo vedlejší povolání s územní působností zpravidla do 10 min. jízdy z místa dislokace na místo události. Tímto se dobrovolní hasiči velmi podobají a přibližují svým profesionálním kolegům z HZS ČR, což je v praxi především přínos pro veřejnost.

Podobných jednotek typu JPO II je ve Zlínském kraji několik a profesionálové s nimi mají velmi dobré zkušenosti. Zářným příkladem jsou např. hasiči města Rožnov pod Radhoštěm, kteří v loňském roce zasahovali u více než 220 událostí. Ve stínu však nezůstávají ani další podobné jednotky z řady měst našeho regionu.

plánované budoucí sídlo dobrovolných hasičů z povolání ve Zlíně

zpracováno s laskavým přispěním tiskové zprávy Magistrátu města Zlína

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail