hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.12.2006

 aktuality


Dvoudenní speciální cvičení hasičů lezců ze Zlína
náročný výcvik v jeskyních, na jeřábu a při traverzu z věže

Ve dnech 13. a 14.12.2006 bylo vyhlášeno speciální dvoudenní cvičení pro profesionální hasiče z lezecké skupiny Zlín.

První den dopoledne hasiči cvičili záchranu osob v jeskyních u Teplic nad Bečvou. V třicetimetrovém komínu jeskynního dómu museli záchranáři zvládnout vytažení zraněného na zemský povrch a jeho transport terénem k vozidlu zdravotnické služby. Cvičení prověřilo schopnosti lezců zvládnout záchrannou akci ve ztížených podmínkách jeskyní, úzkých chodeb a průlezů.

Večer se celá skupina přesunula do obce Trnava na Zlínsku, kde byla připravena záchrana osob ze stavebního jeřábu místní firmy. Ve třicetimetrové výšce hasiči trénovali záchranu strojníka, který uvízl na rameni jeřábu. Hasiči cvičili spouštění figuranta na laně i další možnosti a techniky jeho záchrany nad zemí.

Pohyb po rameni jeřábu ve volného prostoru byl pro některé hasiče "oříšek", ale i o tom jsou podobná cvičení, která mají odhalit možnosti jednotlivých záchranářů. Jiní hasiči si naopak cvičení "užívali" a zkoušeli i různé techniky zdolání jeřábu po jeho vnější konstrukci.

Druhý den hasiči cvičili na stanici ve Zlíně. Byl připraven stometrový lanový traverz ze čtyřicetimetrové lezecké věže zlínské stanice. Hasiči simulovali záchranu na lanovce s transportem přes volnou plochu. K záchraně používali jak sedák, tak i transportní záchranářské lůžko.

Podobná cvičení lezců jsou plánována každý rok a doplňují se o nejrůznější ztížené podmínky, které se mohou v praxi vyskytnout. Hasiči sami střídají různá prostředí a volí různé stupně obtížnosti. Případy z praxe ukazují, že profesionální záchranáři musí být dnes připraveni na velmi rozmanité situace, které mají úzkou vazbu např. na tolik rozšířené a oblíbené adrenalinové sporty u mládeže.

Dvoudenní speciální cvičení hasičů lezců ze Zlína v roce 2005 - zde

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail