hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.12.2006

 aktuality


Nová technika hasičů na stanici Zlín a Otrokovice
dvě nové cisterny, žebřík a kontejnerový speciál

Dne 18.12.2006 byla veřejnosti a novinářům představena nová výjezdová technika hasičů pro stanice Zlín a Otrokovice.

HZS Zlínského kraje letos investoval na dvacet milionů korun do nové výjezdové techniky profesionálních hasičů stanic Zlín a Otrokovice. Byly pořízeny dvě nové cisternové automobilové stříkačky Renault  Midlum 4x4 za 12,2 mil. Kč, požární kontejnerový nosič s hydraulickým jeřábem Renault Kerax 6x4 za 3,86 mil. Kč a byl zhodnocen také automobilový žebřík AZ 30 na nový podvozek Mercedes-Benz Atego 915 4x2 za 3,99 mil. Kč. Do Zlína putuje cisterna a kontejnerový nosič, do Otrokovic pak druhá cisterna a automobilový žebřík.

HZS Zlínského kraje tak již třetím rokem pokračuje v nákupu jednotného vozového parku, což vede k velkým finančním úsporám v servise vozů, v dalších poskytovaných službách a má to vliv i na cenu dalších nových nakupovaných vozů. U automobilových stříkaček nadále pokračujeme v trendu vozů s hmotností do 14 tun, což je příznivé nejen pro řidiče speciálů, ale přispívá k ochraně veřejného a městského majetku, po kterém jezdíme.

U cisteren stojí za zmínku výbava doplněná o evakuační univerzální nosítka „Skedco“ pro transport raněného i s možností použití v podvěsu pod vrtulníkem, detektor výbuchu GAS Alert, elektrocentrálu s pneumaticky výsuvným stožárem a halogenové reflektory 2 x 1000 W s dálkovým ovládáním a na vrcholu stožáru modrý maják nebo systém podmítacích řetězů pod zadní nápravou vozu. Novinkou je také pěnový systém, který může pracovat nejen s vnitřní nebo externí pěnovou náplní, ale také se samostatnou instalovanou nádrží pro smáčedlo Pyrocool nebo dezinfekci. Navíc jsou ve vozech zvedací vaky, vyváděcí evakuační masky a lineární rozpínací válec.

Kontejnerový nosič znamená novou cestu pro stanici ve Zlíně. Po stanici Valašské Meziříčí to bude druhé místo v kraji s možností přepravy speciálních kontejnerů. Jako první máme v plánu pořídit kontejner pro přežití, ale potřebný bude i kontejner vyprošťovací nebo velitelský a spojovací.

V posledních letech byl vozový park profesionálních hasičů ve Zlínském kraji značně obnoven, což má dopad i pro dobrovolné hasičské sbory. Postupně nahrazovaná a vyřazovaná technika se tak dostane dříve k využití dobrovolných hasičů, pro které je to cesta k pořízení lepší techniky.

technický popis vozidel pořízených v roce 2006 - na samostatných stranách věnovaných technice - zde

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail