hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.12.2006

 aktuality


Požár v teráriu s varany v ZOO Lešná
zaměstnanci zachránili vzácná zvířata

Dne 22.12.2006 v 07:29 hod. byli hasiči informováni o požáru v ZOO Lešná.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v pavilonu plazů, přímo pod zámkem Lešná, došlo k požáru v jednom z terárií s varany.

Před příjezdem hasičů se požár snažili uhasit zaměstnanci ZOO, kteří použili celkem šest ručních práškových hasicích přístrojů. Pronikli do terária a zabránili v rozšíření požáru do okolí. Šéfzoolog tohoto úseku zachránil z hořícího terária samce a samičku varana Hornova, původem z Austrálie, a z vedlejšího terária zachránil dva samce a jednu samici cenných hroznýšů psohlavých z Madagaskaru.

Hasiči pronikli do zcela zakouřeného pavilonu s terárii v dýchacích přístrojích. Do místa požáru bylo nataženo vysokotlaké vodní vedení a požár byl postupně dohašen. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Celý prostor pavilonu musel být odvětrán přetlakovou ventilací. Hasiči s odvětráním spěchali, protože bylo prioritní chránit další vzácná zvířata v teráriích od nebezpečného kouře.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla stanovena technická závada na elektroinstalaci ventilátoru terária. Došlo k roztavení plastových částí ventilátoru, které dopadly na suché kmeny v teráriu, které slouží k vytvoření přirozeného prostředí zvířat. Požár se postupně rozšířil i na plastové části vybavení terária, jako květináče a umělé rostliny. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 1.500 Kč. Uchráněné hodnoty zvířat a dalšího majetku jdou do desítek tisíc korun. Část zvířat byla před nedávnem přestěhována do zcela nového pavilonu v jiné části ZOO.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail