hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.12.2006

 aktuality


Hasiči pomáhají i o svátcích v celém Zlínském kraji
výběr událostí z tak trochu neklidných svátků vánočních

Sváteční dny nejsou žádnou výjimkou pro profesionální záchranáře a hasiči vyjíždí každý den k různým zásahům. Kromě požáru v rodinném domě ve Starém Městě jsme o Štědrém dnu vyjížděli také na hlášený požár ve Vsetíně. Během posledních dnů jsme několikrát zachraňovali lidi v nouzi, pomáhali jsme u dopravních nehod nebo s odstraňováním překážek ze silnic.

Pomoc při záchraně osob

Dne 24.12.2006 ve 12:11 hod. vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína na požár přízemního bytu činžovního domu ve Vsetíně. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že z bytu vychází kouř. Boucháním na dveře se podařilo dalším nájemníkům vzbudit majitelku, která usnula při vaření. Došlo k požáru potravin, které hasiči vynesli ven a byt museli odvětrat. Žena odmítla lékařské ošetření po podezření z nadýchání nebezpečného kouře.

Dne 24.12.2006 ve 13:45 hod. vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí k otevření bytu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že vnuci majitelky bytu se marně snaží dozvonit na jejich babičku, která je určitě doma. Hasiči se do bytu dostali násilím a na podlaze byla nalezena osmdesátiletá žena, která byla zraněna. Přivolaná zdravotnická záchranná služba ji okamžitě odvezla do nemocnice k hospitalizaci. Díky rychlému přivolání pomoci a duchapřítomnosti vnuků byla žena zachráněna.

V dalších výjezdech se nám podařilo včas otevřít byt s nemocným chlapcem v Bystřici pod Hostýnem, který zůstal uvnitř uvězněn dne 25.12.2006. Ve stejný den jsme také vyjeli na pomoc po těžké havárii osobního auta do sloupu veřejného osvětlení v obci Huslenky. Řidič byl vyproštěn a se zraněním převezen do nemocnice k hospitalizaci.

Na první svátek vánoční jsme také urgentně jeli k otevření bytu v Uherském Hradišti, kde byl nemocný muž. Ten psal zmatené zprávy sms svým blízkým, a tím vyvolal obavy o svůj život. V jiném případě jsem např. pomáhali zdravotníkům při osvětlení heliportu v nemocnici ve Zlíně pro bezpečné přistání vrtulníku z Olomouce.

Druhý svátek vánoční začal pro hasiče v kraji výjezdem už v jednu hodinu ráno. Ve Zlíně došlo k havárii osobního auta VW Golf, které skončilo na střeše. Zraněná řidička byla předána do péče lékařů a ošetřena. Hasiči pomohli s likvidací uniklých provozních kapalin z vozu a s úklidem následků havárie.

Požáry

O hodinu později už hasiči ve Zlíně znovu vyjížděli. Dne 26.12.2006 v 02:03 hod. jsme byli informováni o požáru ve vchodu bytového domu na sídlišti Jižní Svahy. Na místo vyjely dva zásahové vozy a hasiči zjistili, že došlo k požáru dřevěné lavečky ve vstupním prostoru domu.

Požár se snažili hasit obyvatelé domu před příjezdem jednotky. Hasiči požár dohasili pomocí vysokotlakého proudu vody a celý spodní prostor domu i schodiště odvětrali. Požár způsobil škodu ve výši 2 tis. Kč.

V Otrokovicích vyjížděli hasiči dne 26.12.2006 v 00:12 hod. na hlášený požár odpadu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že bezdomovci vypalovali obalový materiál z kabelů k získání měděného kovu. Hasiči požár uhasili a měď předali policistům z místního obvodního oddělení.

Odstraňování překážek

Z technických zásahů při odstraňování překážek ze silnic stojí za zmínku výjezd dne 26.12.2006 v 08:56 hod. na Mikulčin vrch. Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu na místě zjistila, že na silnici z Mikulčina vrchu do Vyškovce spadl mohutný smrk.

Řidič osobního vozu Š Octavia nestačil včas zareagovat a na lehce zasněžené a promrzlé vozovce do spadlého stromu havaroval. Při nárazu o kmen si lehce poškodil vůz a neutrpěl žádné zranění. Hasiči strom postupně rozřezali, odklidili a vozovku uvolnili.

Z dalších technických zásahů uveďme např. pomoc po vyplavení domu vodou na nám. v Uherském Hradišti. O svátcích došlo k prasknutí vodovodního potrubí a vyplavení celého prvního patra historické budovy. Voda zaplavila čtyřicet metrů chodeb, kanceláře a učebny ZUŠ. Klenbové stropy byly silně podmáčené a voda dosahovala výšky deseti centimetrů. Hasiči pronikli do domu, vodu vyhrnovali do kádí a zbytky odsáli speciálním vysavačem.

Neobvyklé zásahy

Dne 26.12.2006 ve 14:14 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně divokého prasete z bazénu u domu ve Zdounkách.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že statný divočák prorazil oplocení u rodinného domu, vkročil na plachtu překrývající bazén a propadl se do vody.

Hasiči se připravovali na rychlé vyčerpání vody z bazénu a záchranu zvířete. K jejich překvapení bylo však do příjezdu na místo zvíře mrtvé a vytažené z vody, o což se postarali místní členové mysliveckého spolku.

Jen o pár minut dříve vyjížděli kolegové z Uherského Hradiště na pomoc po havárii vozu v Mařaticích. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že do stromu havarovalo osobní auto. Hasiči byli na místě jako první a hned po příjezdu museli řešit silnou agresivitu a napadání podnapilého řidiče. Ten útočil na hasiče takovým způsobem, že velitel zásahu byl nucen nechat si urgentně vyslat na pomoc hlídku policie. Při havárii nebyl muž zraněn.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail