hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.12.2006

 aktuality


Požár v kuchyni bytu ve Starém Hrozenkově
kouř značně poškodil vybavení třípokojového bytu

Dne 26.12.2006 v 15:19 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu ve Starém Hrozenkově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Bojkovic a Starého Hrozenkova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na místním sídlišti došlo k požáru v podkrovním bytě.

V době vzniku požáru nebyl v bytě nikdo. Požár jako první zpozoroval soused, který viděl valící se kouř a okamžitě zavolal na pomoc hasiče. Krátce na to se domů vrátila rodina majitelů bytu, kteří se nejdříve snažili byt otevřít a odvětrat. Po otevření vstupních dveří byl ale celý byt kompletně zadýmený a kouř dosáhl až třicet centimetrů nad podlahu. V takovém prostředí nebyl pohyb vůbec možný a několik nadechnutí nebezpečných zplodin mohlo skončit zraněním.

Hasiči pronikli do bytu v dýchacích přístrojích. Celý byt prohledali a nalezli místo požáru v kuchyni. Byt musel být odvětrán jak přirozenou, tak i přetlakovou ventilací. V době zásahu hasičů byl požár utlumen vlastními zplodinami hoření. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitelé uvedli, že na krátkou dobu odešli z bytu a asi po třiceti minutách se vrátili. Požár vznikl v prostoru digestoře nad sporákem a vyprodukoval značné množství kouře. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byla technická závada, ale vyšetřovatel zkoumá i další možné okolnosti vzniku požáru.

Kouř z požáru kompletně zničil vybavení třípokojového bytu, když se dostal do všech místností otevřenými vnitřními dveřmi. Způsobená škoda byla majiteli vyčíslena na 250.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek za 300 tis. Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail