hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

27.12.2006

 aktuality


Dva požáry chat na Uherskohradišťsku hlášené během jedné minuty
nedbalost a špatný komín znovu příčinou požárů

Dne 27.12.2006 ve 13:23 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v lese u obce Jankovice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jednou cisternou a jednotka sboru dobrovolných hasičů z obce Traplice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lese za obcí došlo k rozsáhlému požáru chatky a několika stromů v okolí.

Už v době příjezdu hasičů byla celá chatka v plamenech a požár se rozšiřoval na blízké stromy lesa. Hasiči rozvinuli proudy vody a požár postupně lokalizovali a uhasili. Prvotní snahou hasičů bylo chránit okolní vzrostlé smrky před plameny. Voda tak směřovala nejen proti plamenům, ale také na ochranu a ochlazování kmenů stromů. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru, při kterém také nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že dřevěnou chatku používala místní mládež a pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byla nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Požár chatku totálně zničil a poškodil i několik statných stromů v okolí. Pátrání po neznámém pachateli bylo předáno policii a nadále probíhá společné šetření. Požárem způsobené škody budou dodatečně vyčísleny majiteli lesa.

Dne 27.12.2006 ve 13:24 hod. byli hasiči informováni o požáru rekreační chaty u obce Nivnice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jednou cisternou a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Nivnice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru celodřevěné rekreační chaty.

Už při příjezdu hasičů byla chata v plamenech, a proto si velitel zásahu nechal na místo vyslat další posilovou jednotku sboru dobrovolných hasičů z Bánova k doplňování vody.

K hořící chatě museli hasiči rozvinout několik proudů vody z příjezdové cesty. Snažili se požár rychle lokalizovat a zabránit jeho rozšíření do okolí. Požár rekreační chatu prakticky celou zničil. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitel chaty uvedl, že v chatě byl, topil v kamnech a později odjel domů. V době vzniku požáru byla chata prázdná. Příčinou vzniku požáru byla deformace kovových dvířek kamen, odkud došlo k odlétnutí žhavých částí a zapálení hořlavých materiálů v blízkosti teplovzdušného krbu. Požár se rozšířil do okolí a zachvátil téměř celou chatu.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč. Ani rychlým zásahem hasičů se nepodařilo uchránit větší hodnoty stavby, která byla plameny značně poškozena.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail