hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.12.2006

 aktuality


Hasiči vyjížděli už podruhé na záchranu divokého prasete na Kroměřížsku
i přes úspěšnou záchranu zvířete nakonec kanec nepřežil

Dne 28.12.2006 ve 14:14 hod. byli hasiči požádáni o záchranu divokého prasete z elektrárny u Kroměříže.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že do kašny u vodní elektrárny spadlo divoké prase, které je nutné vytáhnout.

Hasiči přijeli k vodní elektrárně, kde se od zaměstnanců dozvěděli, že divočák spadl do rybníka s náhonem, kterému se říká kašna. Voda tudy proudí k česlům a dostává se k turbínám elektrárny.

Hasiči uviděli plovoucí zvíře u jednoho z břehů. Kanec se snažil před hasiči uplavat, ale dostal se až na česla, ve kterých uvízl. Přímá záchrana zdivočelého a stresovaného prasete by byla příliš riskantní, a proto hasiči požádali o zdvižení technického zařízení na čistění roštů česla.

Přestože stále hrozilo zranění zvířete a jeho uvíznutí v roštech, tak se nakonec akce podařila. Prase bylo nahnáno do čističe a hasiči přehodili na jeho krk smyčku s lezeckým lanem. Zvíře bylo vytaženo z česla a odtaženo znovu ke břehu kašny a následně i na břeh. Divočák byl agresivní a hasiči ho museli přivázat ke kmeni zdatného stromu. Snažili se uvolnit smyčku, ale zvíře svým chováním nedovolovalo žádné přiblížení a vypuštění do přírody.

K uklidnění prasete byl na místo povolán veterinář, který měl původně zvíře uspat nebo zklidnit léky. Po jeho příjezdu však bylo zjištěno, že nemá prostředky na dálkové uspání zvířete, a podle jeho lékařských znalostí bude nutné kance nakonec odstřelit. Proto veterinář zavolal myslivce místní honitby.

Myslivec se pokusil zvíře usmrtit jedním výstřelem z kulovnice z asi pětimetrové vzdálenosti. Zdatný kanec dostal zásah, který jej však neskolil a navíc na myslivce zaútočil takovým způsobem, že ten upadl a z jeho zbraně vyšel náhodný výstřel. Zvíře mělo v tu chvíli evidentně navrch a polekaný myslivec přiznal, že nemá další náboje. 

Než mu byly další náboje přivezeny, tak zvíře nakonec podlehlo svým zraněním. Mrtvého divočáka si převzali zástupci mysliveckého spolku do své péče. Ze závěru celé akce byli nejvíce zklamáni pracovníci vodní elektrárny. Hasiči akci ukončili po devadesáti minutách od výjezdu.

Pro připomínku uvádíme také první případ výjezdu na záchranu divokého prasete ve Zdounkách.

Dne 26.12.2006 ve 14:14 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně divokého prasete z bazénu u domu ve Zdounkách.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že statný divočák prorazil oplocení u rodinného domu, vkročil na plachtu překrývající bazén a propadl se do vody.

Hasiči se připravovali na rychlé vyčerpání vody z bazénu a záchranu zvířete. K jejich překvapení bylo však do příjezdu na místo zvíře mrtvé a vytažené z vody, o což se postarali místní členové mysliveckého spolku.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail