hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.12.2006

 aktuality


Pomoc hasičů po těžké dopravní nehodě u Uherského Brodu

Dne 28.12.2006 ve 14:35 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě u Uherského Brodu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50, v prostoru křižovatky u Motelu Pepčín, došlo k dopravní nehodě mezi nákladním autem zn. Iveco, druhým nákladním autem zn. DAF a osobním autem zn. Ford Galaxy.

Řidič poštovního vozu narazil zezadu v plné rychlosti do, před ním odbočujícího, druhého nákladního auta, které dávalo v křižovatce přednost protijedoucímu osobnímu vozu. Silným zadním nárazem bylo nákladní auto odhozeno do křižovatky a do jeho boku a kola narazil řidič z protisměru, který i přes intenzivní brzdění nedokázal střetu zabránit. V osobním autě se řidiči aktivovaly oba airbagy, které ho ochránily před zraněním.

Podle svědků řidič poštovního auta nejdříve narazil do zdvižené železné nakládací plošiny v zadní části druhého nákladního vozu a pokračoval v jízdě po silnici. Po pár desítkách metrů havaroval se silně poškozenou přední částí auta mimo vozovku. Vrak havaroval ze srázu u cesty do remízků a pole.

Řidič v poštovním voze utrpěl nárazem velmi těžké zranění dolních končetin, několik fraktur, včetně otevřené zlomeniny. Hasiči nasadili veškeré dostupné hydraulické vyprošťovací zařízení k jeho rychlému vytažení. Po dobu vyprošťování museli lékaři tišit jeho značné bolesti medikamenty.

I přes značnou snahu hasičů a pomoc techniky se podařilo řidiče vysvobodit ze sevření kabiny až po více než dvaceti minutách. Okamžitě byl předán zdravotníkům, odnesen do sanitky a urgentně převezen do nemocnice ve Zlíně s podezřením na vážná vnitřní zranění. Lékaři zvažovali povolání vrtulníku, ale mlhavé počasí neskýtalo záruku rychlého příletu.

Hasiči dál pokračovali v zajišťování vozů proti případným požárům a proti úniku provozních kapalin. Uniklé látky byly postupně zasypány sorbenty. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému a vyšetřování nehody policií byla značně omezena průjezdnost hlavním tahem. Doprava byla regulována hlídkou dopravní policie a strážníky Městské policie Uherský Brod. Náklad z poštovního vozu byl přeložen na náhradní dopravu k zajištění další přepravy zásilek.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail