hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

31.12.2006

 aktuality


Rozsáhlý požár garáže, auta a střechy rodinného domu v obci Nivnice
zraněný majitel musel být přepraven vrtulníkem do nemocnice

Dne 31.12.2006 ve 13:35 hod. byli hasiči informováni o požáru garáže v obci Nivnice.

Samotné oznámení a příjem tísňového volání byl komplikován velkým rozrušením oznamovatelky, která zpočátku nebyla vůbec schopna sdělit základní identifikační údaje a srozumitelně se vyjádřit k místu požáru, jeho rozsahu a zraněním. Operátoři nakonec situaci zvládli a rozběhla se organizace výjezdu záchranářů.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Nivnice a Vlčnova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru garáže s osobním autem u rodinného domu a blízké střechy.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit majitel domu, který ale nedokázal zabránit rychle se šířícím plamenům. Sám při požáru a hašení utrpěl těžké popáleniny na rukách i v obličeji a přivolaná záchranná služba jej musela ošetřit. Vzhledem k závažnosti zranění byl na místo přivolán vrtulník zdravotnické služby a zraněný muž byl přepraven na specializované pracoviště nemocnice v Ostravě.

Už při příjezdu hasičů byl vidět kouř i plameny šlehající z garáže. Hasiči bleskově natáhli několik proudů vody a snažili se požár rychle lokalizovat. Snahou hasičů bylo především zabránit rozšíření požáru na celý rodinný dům a uchránit tak další majetek před zničením. Ostatní rodinní příslušníci z domu nebyli zraněni.

Požár se podařilo hasičům zvládnout asi po půl hodině intenzivního hašení. Další dvě hodiny trvaly dohašovací a likvidační práce. Požár zasáhl průjezd v rodinném domě, který sloužil k parkování auta, a také část střechy rodinného domu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v prostoru garáže, odkud se rozšířil na zaparkované auto a střechu nad průjezdem domu. Majitel se snažil požár hasit nejdříve vodou ze zahradní hadice, která však zamrzla a k dalšímu hašení byl použit ruční hasicí přístroj. Nebylo to však dostatečně účinné a požár se rychle šířil. Zaparkované osobní auto zn. VW Vento bylo plameny totálně zničeno.

Při požáru se majiteli podařilo odtlačit, společně se sousedem, druhé osobní auto zn. Ford Escort, které bylo na příjezdové cestě k domu. Plameny tak tento vůz poškodily jen částečně.

Požár způsobil škody nejméně za 500.000 Kč, ale budou ještě dále upřesněny. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku a rodinného domu za 1,5 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně nedbalost majitele, který manipuloval s otevřeným ohněm v blízkosti nádob s vysoce hořlavými látkami. Případ je nadále ve společném šetření hasičů i policie.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail