hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.1.2007

 aktuality


Divoký nástup nového roku ve Zlínském kraji
hasiči řešili několik závažných událostí

Začátek nového roku byl pro řadu profesionálních i dobrovolných hasičů v kraji hodně náročný. Do ranních hodin jsme vyjížděli celkem k devíti událostem, kde bylo třeba naší pomoci. Nejednalo se jen o požáry, ale i o řadu dopravních nehod s vážnými následky. V porovnání s předcházejícími léty se dá konstatovat, že letos bylo neobvykle mnoho výjezdů. V loňském roce jsme např. vyjížděli jen třikrát a rok před tím jen jednou.

Požáry

Dne 1.1.2007 v 01:07 hod. byli hasiči informováni o požáru ve sklepě obytného domu v Holešově.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Holešova a Kroměříže se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve sklepě obytného domu došlo k požáru krabice s pyrotechnikou. Před příjezdem hasičů byl požár uhašen nájemníky domu za pomoci jednoho ručního hasicího přístroje. Hasiči místo požáru překontrolovali proti jeho případnému dalšímu vzniku nebo rozšíření a dům odvětrali. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Šetření ukázalo, že jeden z nájemníků domu odpaloval při oslavách konce roku zábavní pyrotechniku a její použité zbytky vhazoval zpět do papírové krabice. Krabici následně odnesl do sklepa, kde došlo k jejímu požáru. Jeho nedbalostní jednání bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 1.000 Kč.

Dne 1.1.2007 v 05:32 hod. byli hasiči informováni o požáru obchodu v Napajedlích.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Otrokovic a Zlína, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Napajedel a Babic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u místního sídliště došlo k požáru prodejny se smíšeným zbožím. Už při příjezdu hasičů byla část objektu v plamenech. Hasiči rychle rozvinuli dva proudy vody a snažili se zabránit rozšíření požáru na celou prodejnu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zničil sklad potravin a dalšího zboží. Způsobená škoda byla vyčíslena na 700.000 Kč, z toho 400 tis. na objektu prodejny a 300 tis. na uskladněném zboží. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření.

Dopravní nehody

Za prvních osm hodin nového roku zasahovali profesionální hasiči u šesti dopravních nehod. Nejvážnější byla situace u Uherského Ostrohu a Přílep. Jen u těchto dvou havárií osobních aut evidujeme pět těžce zraněných osob.

Dne 1.1.2007 v 05:26 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké havárii auta u Uherského Ostrohu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem, která byla v rámci mezikrajské pomoci posílena o jednotku profesionálních hasičů z Veselí nad Moravou (HZS JmK) s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem došlo k velmi těžké havárii osobního auta zn. Mitsubishi Pajero.

Řidič nezvládl jízdu na zledovatělé vozovce a havaroval do vzrostlé lípy u cesty. Jako první na místo dorazili hasiči z Veselí nad Moravou, kteří začali vyprošťovat zraněné ze zadních sedadel. O chvíli později přijeli i hasiči z Uherského Hradiště, kteří nasadili vyprošťovací techniku na vytažení dalších těžce zraněných z předních sedadel.

Samotné vyprošťovací práce byly velmi komplikované silnou deformací vozu. Těžce zranění byli postupně vytahováni ven a předáváni do péče zdravotnické služby, která je dále ošetřovala a postupně odvážela do nemocnic.

Nejkomplikovanější bylo vyproštění řidiče. Za pomoci speciální hydraulické techniky, rozpínacích tyčí a řetězů bylo postupně uvolněno sevření, byla odstřižena střecha a zraněný byl vytažen ven. I při použití dvou sad na vyprošťováni byl těžce zraněný řidič vytažen až v 06:22 hod. Podle hlášení došlo při havárii ke čtyřem těžkým zraněním. Po celou dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla vozovka zcela uzavřena a doprava byla odkláněna na objízdné trasy.

Dne 1.1.2007 v 08:05 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii osobního auta u obce Přílepy.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Holešova a Kroměříže se dvěma vozy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Přílepy a Holešov došlo k vážné havárii osobního auta zn. Š 120.

Vozidlo havarovalo u známého mostku mimo silnici, kde sjelo do potoka. Při havárii se vážně zranil starší muž, který byl hasiči vyproštěn a předán zdravotníkům. Po jeho prvotním ošetření byl odvezen do nemocnice k další nezbytné péči a hospitalizaci.

Další mimořádné události

Dne 1.1.2007 v 01:25 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při nebezpečí úmyslného zapálení bytu domu v Kroměříži.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo od policejní hlídky zjištěno, že jeden z nájemníků vyhrožuje zapálením svého bytu za pomoci kanistru s benzinem. Nájemník se v bytě uzavřel a hrozilo, že svou výhružku splní. Hasiči proto policistům byt otevřeli a policejní hlídka muže zadržela.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail