hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.1.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár střechy kulturního domu v Květné
škody jsou odhadovány na 10 mil. Kč

Dne 9.1.2007 v 02:30 hod. byli hasiči informováni o požáru restaurace u skláren ve Strání-Květné.

Požár zpozorovala a nahlásila hlídka policistů, která projížděla kolem restaurace a kulturního domu. Operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo nejdříve vyslal jednotku profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Strání a Nivnice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy kulturního domu v Květné.

Velitel zásahu si prohlédl místo požáru a okamžitě si vyžádal výjezd dalších posilových jednotek a výškové techniky. Operační důstojník následně k zásahu vyslal další jednotku profesionálních hasičů z Uherského Hradiště a Uherského Brodu s vysokozdvižnými žebříky a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Březové a Vlčnova. Dodatečně byla povolána i jednotka dobrovolných hasičů z Bojkovic s vysokozdvižnou plošinou. Celkem se tak na místo požáru sjelo 7 sborů, 11 zásahových vozů, cisteren, technických vozidel, výškové techniky a velitelský vůz.

Jako první na místo požáru přijeli dobrovolní hasiči ze Strání. Už při příjezdu bylo jasné, že se požár rozšířil na celou střechu kulturního domu a zásah nebude jednoduchý. Hasiči nejdříve pronikli v dýchacích přístrojích do budovy a snažili se lokalizovat požár v jedné jeho vnitřní části, kde byl vyskládán nábytek a židle kulturního domu.

Požár se ale postupně dostával do dalších dřevěných částí stropů a střešní konstrukce. Stropy začaly postupně prohořívat a uvnitř objektu začalo být nebezpečno. Velitel zásahu vydal rozkaz k opuštění sálu a k hašení z bezpečné vzdálenosti. Po příjezdu výškové techniky se hasiči snažili lokalizovat požár z košů a žebřů, ale plechové krytí střechy nedovolovalo účinné hašení. Hasiči proto museli střechu na několika místech odkrýt a dostat se ke skrytým ohniskům požárů.

Po první hodině intenzivního hašení se podařilo požár lokalizovat a zabránit jeho rozšíření na sousední budovu restaurace. Plameny ale sílily uvnitř střešní konstrukce a bylo obtížné se k nim dostat. Několik proudů vody směřovalo na soustavné hašení okrajů prohořívající střechy, další proudy hasily padající části stropů do sálu a několik proudů bylo využito k hašení ze žebříků a z výšky.

Celý prostor zásahu si hasiči osvětlili výkonnou technikou jak ze země, tak i z koše automobilového žebříku. Místo zásahu bylo rozděleno na dva požární úseky a pokračoval zdlouhavý boj s plameny.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru předběžně ohledáno. Podle získaných informací byla způsobená škoda na majetku prozatím vyčíslena na 10 mil. Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření, přičemž se pracuje s několika verzemi, včetně nevyloučeného úmyslného založení požáru.

aktualizováno

07:00 hod. - Hasiči dál pokračují v rozebírání střešních konstrukcí, odkrývají plechové krytí střechy a dostávají se postupně k dalším skrytým ohniskům požárů. Na místo přijel krajský vyšetřovatel hasičů ze Zlína.

08:00 hod. - Hasiči začínají znovu pronikat do vnitřních prostor sálu, odkud budou vynášet poškozený nábytek a dohašovat spadlé stropy a části prohořených střešních konstrukcí.

09:00 hod. - Hasiči pokračují v rozebírání střechy a ohořelých trámů střešní konstrukce. Pokračují úklidové a dohašovací práce. Hlavní požár byl již zlikvidován. Vyšetřovatelé hasičů čekají na příjezd specialistů z policie a začne společné ohledání místa požáru k určení příčiny vzniku požáru.

11:00 hod. - Hasiči nalezli další místo skrytého požáru ve střeše, které se snaží zlikvidovat z vysokozdvižné plošiny. Nadále je rozebírána střecha a pokračují vyklízecí práce ze sálu kulturního střediska.

12:00 hod. - Místo požáru bylo vyhrazeno policejní páskou proti vstupu nežádoucích osob a pro ochranu stop. Likvidační práce po požáru začnou až po ohledání požářiště.

14:00 hod. - Na místo požáru dorazili specialisté Policie ČR z Brna, kteří se připojili k vyšetřovatelům hasičů a k vyšetřovatelům Policie ČR Uherské Hradiště, a začíná společné ohledání požářiště. Policisté přivezli i speciálně cvičeného psa na vyhledávání stop po požárech.

15:30 hod. - Vyšetřovatelé ukončili ohledání místa požáru. Byly zajištěny stopy pro další odborné zkoumání a do jejich výsledku prozatím nebyla zúžena oblast možných příčin vzniku požáru. Nadále vyšetřovatelé pracují s možností vzniku požáru vlivem technické závady na elektroinstalaci a s možností nedbalostního nebo úmyslného jednání neznámé osoby. Byly také upřesněny způsobené škody, které klesly na 7 mil. Kč. Případ je tak nadále ve společném šetření hasičů a policie.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail