hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.1.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po tragické dopravní nehodě u Slušovic na Zlínsku
po těžké havárii zemřeli dva muži na místě a třetí byl převezen do nemocnice

Dne 9.1.2007 ve 14:03 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě u Slušovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a později i speciálním vyprošťovacím autem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Trnava a Slušovice došlo k tragické havárii osobního auta zn. Š Favorit.

Řidič vozidla vyjel mimo silnici, kde narazil do stromu v prudkém srázu a havaroval přes střechu do místního potoka. Jako první na místě nehody poskytovali svou pomoc spolupracovníci, kteří jeli ve druhém autě a pomáhali i další kolemjedoucí řidiči.

Před příjezdem hasičů na místo byl z vraku vozu vytažen mladý muž, který seděl s poraněním hlavy na břehu potoka. Další mladý muž byl oživován zdravotnickou záchrannou službou a lékaři bojovali o jeho život.

Hasiči se okamžitě pustili do vyprošťování uvězněného spolujezdce na zadním sedadle. Pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení byly vypáčeny dveře. Velitel zásahu pronikl do vraku, pod vodou nahmatal hlavu staršího spolujezdce a hned ji vytáhl nad hladinu. Jeho tělo bylo vytaženo hasiči ven, ale při jeho prohlídce byla lékařem konstatována smrt.

Hasiči se zapojili do oživovacích pokusů při záchraně již vytaženého mladého muže. Společně s lékaři a zdravotníky se střídali v poskytování nepřímé srdeční masáže, což bylo fyzicky i psychicky velmi namáhavé. Záchranáři se snažili přes třicet minut přivést mladíka k životu, ale tento boj byl marný. Muž svým těžkým zraněním nakonec podlehl na místě nehody.

Mladý muž s poraněnou hlavou byl vytažen na silnici, naložen do sanitního vozu a odvezen do nemocnice k vyšetření a hospitalizaci.

Všechny práce museli záchranáři provádět v nevhodných terénních podmínkách, ve vodě a ve svahu. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla silnice uzavřena a veškerá doprava byla odkláněna na objízdné trasy hlídkami policie. Po vyšetření nehody hasiči vyprostili vrak vozu z potoka zpět na silnici.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail