hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.1.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po havárii auta do potoka v Jaroslavicích
vytáhnout auto není jen tak...

Havárie osobních aut do řek, říček, potoků a kanálů jsou v našem kraji poměrně časté. Za drtivou většinou případů stojí rychlost jízdy, nepozornost při řízení nebo alkohol. Příkladem nemusí být zrovna včerejší tragická havárie u Slušovic nebo série havárií do Baťova kanálu. Jsou totiž i případy, kdy ani netušíte... a jste v korytě potoka.

Dne 10.1.2007 ve 14:32 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii auta do potoka v Jaroslavicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a později i speciálním vyprošťovacím autem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že do potůčku havarovalo osobní auto zn. Citroen Berlingo.

Před příjezdem hasičů se asi dvě hodiny snažili uživatelé auta dostat vůz z koryta ven. Vyjet se nedalo, a tak požádali o pomoc vytažením silné terénní auto. Ani to však nepomohlo a na místo museli být přivoláni profesionálové. Sám řidič uvedl, že stál na krajnici nezpevněné cesty u potoka, když se část cesty utrhla a přední část vozu spadla dolů po příkrém břehu.

Hasiči byli na místě do minuty od výjezdu, protože havárie se stala nedaleko stanice. Na místě bylo jasné, že žádné vytahování navijáky nepomůže, a že na pomoc musí přijet jeřáb. Do jeho příjezdu hasiči zpřístupnili místo pro těžkou techniku a odstranili několik větví a kmínků stromů, které tvořily překážku pro práci ramene vyprošťovacího vozu.

Jeřábník hasičů nebyl postaven před jednoduchou situaci. Rozvinutí ramene muselo být provedeno před najetím do prostoru vyprošťování, místo zásahu bylo velmi úzké, malé manévrovací prostory s řadou korun stromů. Nakonec ale bylo vozidlo zachyceno popruhy do křížového přípravku a jeřábem vytaženo zpět na silnici. Hasiči zkontrolovali poškození vozu a možnost ohrožení vody provozními kapalinami. Vozidlo nebylo nijak vážně poškozeno a obešlo se to bez ohrožení životního prostředí.

Hasiči úkol zvládli a jeřábník to komentoval slovy, že to bylo velmi dobré cvičení...

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail