hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.1.2007

 aktuality


Přehled výjezdů jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí ve Zlínském kraji v roce 2006
zajímavý přehled o využití dobrovolných hasičů v kraji

Každoročně zveřejňujeme statistické přehledy výjezdů profesionálních hasičů ve Zlínském kraji, ale nikdy jsme podrobněji nehovořili o počtu výjezdů dobrovolných jednotek hasičů.

Letos poprvé zveřejňujeme celkové přehledy výjezdů jednotek sboru dobrovolných hasičů ve Zlínském kraji za rok 2006, který může sloužit nejen pro přehled obcím a jednotkám, ale i pro veřejnost.

Z výjezdů dobrovolných hasičů v roce 2006 stojí za upozornění počet výjezdů jednotky z Rožnova pod Radhoštěm, která má svou podstatou nejen významné postavení mezi dobrovolnými hasiči, ale také počtem výjezdů převyšuje i některé stanice profesionálních hasičů. Za loňský rok vyjížděli hasiči města Rožnova pod Radhoštěm k celkem 264 událostem, z nichž bylo 232 samostatných zásahů. Jen pro srovnání skončila na pomyslném druhém místě v kraji jednotka obce Karolinka se 70 výjezdy. Třetí místo obsadila jednotka z Jablůnky s 28 výjezdy. Všechny tři jednotky jsou z okresu Vsetín.

Při pohledu na jednotky z ostatních okresů můžeme vyzdvihnout pomoc dobrovolných hasičů z Kunovic na Uherskohradišťsku, kteří v loňském roce vyjížděli šestadvacetkrát. Tato jednotka typu JPO II je také velmi často využívána jako záloha profesionálních hasičů na stanici v Uherském Hradišti, a to v době jejich výjezdů k jiným událostem. K dalším hojně využívaným jednotkám patří sbory obcí Bojkovice, Buchlovice a Nivnice.

Na Kroměřížsku jsme v roce 2006 využili nejvíce pomoci dobrovolných hasičů z Kvasic, Kroměříže, Hulína a Ratají. Na Zlínsku to byly nejčastěji jednotky z Tlumačova, Napajedel a Vizovic.

Statistický přehled počtu výjezdů nemusí znamenat opravdový počet zásahů, kterých je ve skutečnosti daleko víc. Např. několik výjezdů jednotky dobrovolných hasičů při jarních povodních mohlo znamenat i desítky zásahů při čerpání vody z řady míst v obci a okolí. Z tohoto pohledu tak nelze hodnotit faktickou pomoc dobrovolných hasičů, kteří odvádí obrovský kus záslužné a prospěšné práce.

V přehledech výjezdů podle jednotlivých obcí jsou uvedeny jen ty jednotky, které nejméně jedenkrát vyjely k zásahu. V ostatních neuvedených obcích jsme jednotku nepovolávali z toho důvodu, že se jednalo o typ události, ke které není např. jednotka obce určena (dopravní nehody, chemické havárie, technicky a odborně náročné zásahy), její zásah by nebyl přínosem (pozdní časový dojezd, nepoužitelnost technického vybavení) nebo se na teritoriu obce žádná událost nestala.

Na druhou stranu se snažíme povolávat vždy dobrovolné hasiče na pomoc při požárech objektů a budov na území obce nebo při plošných požárech např. v lesích, na loukách a polích. Základních důvodů je hned několik. Prověření funkčnosti jednotky a její akceschopnost, včetně techniky. Nezastupitelná role při kyvadlové dopravě vody i do nepřístupných míst. Nezastupitelná role při dohašovacích a likvidačních pracích po požárech. Dohledová služba po požárech. Mimořádná pomoc svým spoluobčanům po požárech a dalších lidských neštěstích. Obětavá pomoc při přírodních a živelních katastrofách - povodně, větrné smrště, sněhové kalamity apod.

Tyto jednotné výstupy bylo možné prezentovat za celý Zlínský kraj teprve po centralizaci operačního řízení, které bylo dokončeno právě v roce 2006. Předcházející roky poskytují jen orientační srovnávací údaje z jednotlivých okresů. Z obecných závěrů lze pouze konstatovat, že byl zaznamenán nárůst u povolávání dobrovolných hasičů k požárům v obcích, a také celkový počet zásahů vlivem řady přírodních kalamit v regionu. Význam a využitelnost jednotek sboru dobrovolných hasičů ve Zlínském kraji má vzrůstající charakter.

celkové přehledy výjezdů JSDHO v roce 2006 ve Zlínském kraji

stanice území jednotek
zřízeno
jednotek
zasahovalo
výjezdů
celkem
výjezdů
samostatných
SDH Zlínský kraj 405 176 1055 527
 

podle okresů

       
SDH Kroměřížsko 122 42 150 42
SDH Uherskohradišťsko 81 45 227 76
SDH Vsetínsko 86 40 509 372
SDH Zlínsko 116 49 169 37
 

pro srovnání

       
HZS Zlínský kraj 13 13 2907 2375

přehledy výjezdů JSDHO podle jednotlivých obcí ve Zlínském kraji

Uvedené údaje jsou bez zásahů jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů podniků ve Zlínském kraji.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail