hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

11.1.2007

 aktuality


Požár přívěsu nákladního auta u motorestu Samota
rychlý zásah zabránil velkému požáru hořlavých látek

Dne 11.1.2007 ve 13:56 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta v kopcích u Buchlovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Buchlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50, nedaleko motorestu Samota, došlo k požáru přívěsu nákladního auta.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit sám řidič nákladní soupravy, který zastavil těsně před hranicí kraje. Běžel do nedalekého motorestu, kde si půjčil ruční hasicí přístroje a další mu poskytli řidiči z jiných aut. Zásahem se mu podařilo částečně zabránit rozšíření požáru na převážený náklad.

Hasiči rozvinuli vodní vedení a požár byl postupně lokalizován a uhašen. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na hořlavý materiál převážený na ložné ploše přívěsu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že za jízdy ucítil problém s řízením a všiml si kouře za vozem. Se soupravou zastavil a zjistil požár na přívěsu. Požár poškodil pneumatiku, korbu, autoplachtu, elektroinstalaci, vzduchové brzdové hadice a část obalů na převáženém nákladu. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč.

Příčinou vzniku požáru byla technická závada brzdového systému přívěsu, který se při jízdě do kopce zablokoval a způsobil požár pneumatiky. Rychlým zásahem řidiče a hasičů se podařilo uchránit převážený náklad většího množství nemrznoucí kapaliny, olejů, čistidel a destilované vody v hodnotě 250.000 Kč.
  

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail