hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

21.1.2007

 aktuality



Pomoc hasičů po pádu vzrostlého smrku na střechu chaty u Trojáku

Dne 21.1.2007 v 10:07 hod. byli hasiči požádáni o odstranění stromu spadlého na střechu chaty u Trojáku.

Na místo nejdříve vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Bystřici pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v rekreační oblasti Bludné došlo vlivem silných větrů k pádu stromu na střechu rekreační chaty. Velitel zásahu si místo prohlédl a na pomoc si vyžádal výjezd speciálního vyprošťovacího vozu ze Zlína.

Po příjezdu jednotky profesionálních hasičů ze Zlína s jeřábem se strojník pokusil najet se speciálem k chatě, ale úzká a promáčená cesta se začala propadat. Původní plán o natažení lana navijáku jeřábu a odklonění stromu z chaty tak nemohl být realizován.

Hasiči zvážili své možnosti. Téměř dvacetimetrový vzrostlý smrk by bylo velmi těžké postupně odřezávat od špičky, protože náklon stromu a odřezané kusy by mohly poškodit střechu chaty. Velitel zásahu se proto s majitelem domluvil, že se pokusí o natažení stromu z chaty ručně pomocí dlouhých lan.

Lezecký specialista zdolal na stupačkách strom do dvou třetin, kde uvázal dvě třicetimetrová horolezecká lana. Za společné pomoci chatařů a hasičů ze dvou jednotek byl strom postupně natahován od chaty. Jeden z hasičů strom na kmeni nařezal motorovou pilou a smrk se složil na určené bezpečné místo. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Strom svým pádem ve větru poškodil částečně omítku chaty. Majitel na to přišel až dnes, kdy na chatu přijel a obával se dalšího poškození především střechy.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail