hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.1.2007

 aktuality


Výcvik hasičů nováčků na stanici v Kroměříži
začínající profesionálové se musí hodně učit

Hasičský záchranný sbor je organizace, ve které se výcviku přikládá mimořádný význam a cvičení jsou dávána na stejnou úroveň jako skutečné zásahy. Při cvičeních profesionálních záchranářů nejde o hru, ale o vybudování správných návyků, které jsou rozhodující při záchranách lidských životů a ochraně majetku. Součástí cvičení bývá i zdokonalování ovládání nejen zásahové techniky nejrůznějšího druhu, ale také získávání potřebné zručnosti a manuální dovednosti.

Dne 22.1.2007 byla na stanici hasičů v Kroměříži organizována speciální odborná příprava nově nastoupených příslušníků. Jednalo se o výcvik zdolávání překážek a výcvik sebezáchrany slaněním. Veškerý výcvik prováděli nováčci v plné osobní výzbroji a s dýchacím přístrojem na zádech. Slaňování z výcvikové rampy museli mladí hasiči zvládnout na opasku a na zachycovacím postroji.

Začínající profesionálové mají za sebou všechny potřebné základní kurzy a hasičské školy, ve kterých získaly své základy. Ty je třeba ale dále rozvíjet a zdokonalovat k bezvadnému fungování celé jednotky. Každý pracovní den směny proto obsahuje povinné dvě hodiny výcviku pro každého hasiče ze zásahové jednotky.

Výcvik mladých hasičů probíhal pod dohledem zkušeného instruktora, který dokáže odhalit chyby nováčků. Nejde jen o správné provedení cviku, ale i o rychlost a soustředěnost. Při skutečných zásazích musí hasiči řešit mnohdy složité úkoly, které se nedají často ani nasimulovat, a proto je mladíkům důležité předávat zkušenosti a rady. Mezi takové rady patří např. pravidla týmové práce, pravidla vzájemného jištění a kontrolování nebo pravidlo napřed mysli a potom jednej.

Nováčkům přejme mnoho trpělivosti při výcviku a mnoho zdaru ve skutečných záchranných akcích.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail