hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.1.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po havárii kamionu v Bánově
řidič zbořil nový rychlostní kamerový bod na ochranu dopravně nebezpečného místa

Dne 23.1.2007 v 10:54 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii kamionu v Bánově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na začátku obce, ve směru od státní hranice, došlo k havárii kamionu zn. Renault.

Řidič se při sjíždění z táhlého kopce od Bystřice pod Lopeníkem dostal mimo vozovku, projel příkopem a čelně narazil do sloupu s dopravní průjezdní kamerou na měření rychlosti ve známém a nebezpečném úseku obce.

Po nárazu zůstal kamion mimo vozovku a v prostoru křižovatky s vedlejší komunikací. Sám řidič utrpěl šok a otřes. Musel být předán do péče lékařů zdravotnické záchranné služby a následně odvezen do nemocnice k vyšetření. Z jeho prvních reakcí bylo zřejmé, že vůbec neví, co se stalo a že je na území naší republiky.

Při průjezdu příkopem došlo na tahači k poškození motoru a vytečení asi dvaceti litrů motorového oleje. Vlivem tajícího sněžení se olej dostal do příjezdu hasičů až do městské kanalizace. Hasiči museli instalovat sorbční desky a zabránit dalšímu pronikání oleje do kanálů. Pomocí sorbentů byl hasiči očištěn asi padesátimetrový úsek krajnice a vozovka pod tahačem.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla jen částečně omezena průjezdnost na hlavním silničním tahu I/50. Hasiči olej na vozovce likvidovali asi hodinu.

Městský kamerový dopravní systém byl zprovozněn asi před šesti týdny. Byl pořízen za částku 1,4 mil. Kč a v těchto dnech probíhalo vyhodnocení na rychlostních průjezdních kamerách. Kamery měřily rychlost ve známém a dopravně nebezpečném úseku, čímž měly výrazně přispívat ke zpomalení řidičů a doplňovaly celý systém ochrany obce v tomto místě. Při havárii byl zničen jeden z kamerových bodů.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail