hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

25.1.2007

 aktuality


Hasiči odstraňovali nebezpečné větve a rampouchy v Kroměříži
čtyřhodinový zásah ve stromech na hřbitově a odstraňování rampouchů

Dne 25.1.2007 v 08:02 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstranění nebezpečných stromů a větví na hřbitově v Kroměříži.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s třicetimetrovým automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na místním hřbitově ve Vážanech došlo k ohrožení návštěvníků padajícími větvemi a stromy.

Do likvidačních prací byli zapojeni i zaměstnanci technických služeb, kteří pomáhali s odřezáváním větví z mohutných a vysokých stromů. Jejich výšková technika však nebyla schopna dosáhnout do všech míst, a proto přijeli i hasiči. Pomocí motorových pil byly postupně nalomené a nebezpečné větvě odřezány a bylo zabráněno jejich pádu na chodníky hřbitova. Všechny práce byly ukončeny až krátce před polednem. Zásah byl dlouhý, protože hasiči zasahovali na několika místech hřbitova a vždy bylo nutné přestavit výškovou techniku

Hned po poledni však hasiči museli znovu vyjet. Ve 12:02 hod. jsme byli požádáni o pomoc při odstranění nebezpečných rampouchů z budovy diagnostického ústavu pro děti a mládež. Na místo vyjela výšková technika, ze které se hasičům podařilo rampouchy srazit na zem.

V tomto místě se rampouchy tvoří pravidelně a zaměstnanci ústavu sledují jejich nebezpečí a ohrožení chodců. Místo zásahu se nachází na Husově nám. a chodníky jsou zde velmi frekventované.

Je důležité veřejnosti připomenout, že profesionální hasiči jezdí na takové typy zásahů pouze v případech přímého ohrožení osob, do míst s vysokou frekvencí pohybu lidí nebo na události hodné zvláštního zřetele. Proto platí, že určitě nejezdíme na každé zavolání o odstranění rampouchů nebo sněhových převisů. V řadě hlášených událostí předáváme požadavky občanů na technické služby měst nebo na specializované soukromé firmy.
 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail