hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.1.2007

 aktuality


Požár interiéru osobního auta v Uherském Brodě
majitel nedokázal zabránit postupnému vyhoření vozu

Dne 26.1.2007 v 11:12 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v Uherském Brodě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že před garáží rodinného domu došlo k rozsáhlému požáru osobního auta zn. Alfa Romeo.

Před příjezdem hasičů se snažil požár auta uhasit jeho majitel, ale nebyl úspěšný. Požár se začal rozšiřovat v interiéru vozu a k plamenům se mu nepodařilo dostat. Majitel si sám nemohl rychle přivolat pomoc hasičů, protože svůj mobilní telefon měl v tu chvíli uvnitř auta. Událost tak byla na tísňovou linku nahlášena až jeho sousedem a s časovým odstupem.

Hasiči přijeli na místo do pěti minut, ale auto už bylo téměř celé v plamenech. Po rozvinutí vysokotlakého vodního vedení byl požár lokalizován a uhašen. Hasičům se podařilo zabránit jeho rozšíření na rodinný dům. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitel auta uvedl, že se chystal do zaměstnání, vozidlo nastartoval a vyjel před garáž. Tam nechal vozidlo odstavené se zapnutým motorem a vrátil se do domu pro další věci. Po velmi krátké chvíli se k autu vrátil a uviděl kouř u zadního kola. Běžel zpět do domu, kde si vzal kbelík s vodou a snažil se zvenku požár kolem kola uhasit. Ani opakovaný pokus však nebyl úspěšný, protože hořelo uvnitř vozu a voda se k plamenům nedostala.

Plameny se začaly postupně šířit v interiéru auta a uvnitř ponechaný mobilní telefon mu znemožnil zavolat hasiče. Požár zničil značnou část vozu a napáchal škody za nejméně 10.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byl zkrat na elektrickém silovém kabelu autobaterie. Ta je umístěna v zadní části auta a kabel se léty prodřel o karoserii.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail