hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.1.2007

 aktuality


Silný vítr v kraji znovu kácel stromy na silnice
hasiči vyjížděli na spadlé stromy, uvolněné krytiny a padající ledy

Dne 29.1.2007 museli profesionální hasič vyjíždět ke dvěma případům pádů stromů na vozovky, a to v důsledku silného větru, který zasáhl region v brzkých ranních hodinách.

V 04:04 hod. jsme byli požádáni o pomoc při odstranění spadlého stromu na Mikulčině vrchu.
Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na průjezdní silnici spadl mohutný strom, který zablokoval celou komunikaci.

Spadlý strom uvěznil vozidlo správy a údržby silnic, a také poškodil telefonní vedení. Hasiči strom postupně rozřezali motorovou pilou, kmen i větve odtáhli a uvolnili silnici k průjezdu.

V 06:27 hod. jsme byli požádáni o pomoc při odstranění spadlého stromu u Velkých Karlovic.
Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozidlem. Hasiči projeli celý úsek určeného místa, ale spadlý strom nenašli. Po konzultaci s policejní hlídkou, která událost hlásila, bylo zjištěno, že strom už byl odstraněn do našeho příjezdu pracovníky správy a údržby silnic.

V 08:42 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstranění stromu u obce Kurovice.
Na místo vyjela jednotka z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve směru na Ludslavice spadl strom do poloviny cesty. Hasiči strom postupně rozřezali a odklidili ze silnice.

V 09:16 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstranění nebezpečného plechu ze střechy zámku v Napajedlích.
Na místo postupně vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s třicetimetrovým automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že žebřík nedosáhne do poškozených míst na střeše zámku, a proto si velitel zásahu vyžádal výjezd speciálu Bronto 42 ze stanice ve Zlíně. Po ustavení vysokého žebříku bylo místo poškození opraveno a nebezpečný plech byl odstraněn.

V 10:58 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstranění spadlého stromu nedaleko motorestu Samota u Buchlovic.
Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště, která odstranila spadlý strom z hlavního silničního tahu.

V 11:01 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstranění nebezpečného padajícího ledu v Uherském Brodě.
Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s třicetimetrovým automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ze střechy obchodu u polikliniky došlo k sesuvu ledových kusů, které spadly na chodník. Další led byl hasiči z výškové techniky sražen dolů před zraněním chodců.

V 11:50 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po pádu stromu na telefonní vedení v obci Kladná Žilín u Luhačovic.
Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozidlem, která na místě zjistila, že padající strom strhl telefonní vedení až těsně nad vozovku. Hrozilo přetržení kabelů projíždějícími vozy, a proto na místo musela vyjet servisní četa telekomunikační společnosti. Teprve poté byl strom rozřezán a odstraněn.

 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail