hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

31.1.2007

 aktuality


Požár v kuchyni restaurace v Otrokovicích, Kvítkovicích

Dne 31.1.2007 v 15:39 hod. byli hasiči informováni o požáru v restauraci v Kvítkovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami a jednotka dobrovolných hasičů z Otrokovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v kuchyni jedné hospůdky došlo k požáru.

Před příjezdem hasičů požár zjistili sami zaměstnanci, kteří se také pokusili požár uhasit. Za pomoci jednoho ručního práškového hasicího přístroje se jim podařilo požár zvládnout a včas uhasit před jeho rozšířením. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hasiči místo požáru překontrolovali a celý prostor kuchyně i veřejných prostor odvětrali přetlakovou ventilací. Včas bylo také evakuováno asi šest návštěvníků hospůdky před nadýcháním nebezpečného kouře.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo zjištěno, že požár vznikl na elektrické fritéze. Kouř znehodnotil vybavení místnosti a uložené potraviny. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 35.000 Kč. Včasným uhašením požáru byly uchráněny další hodnoty kuchyně za 130 tis. Kč.

Vyšetřovatel si fritézu převezl na stanici, kde ji podrobil odbornému zkoumání. Šetřením bylo zjištěno, že v prostoru elektrické instalace došlo k technické závadě a k následnému vznícení mastnot a nečistot. Případ byl vyřešen v blokovém řízení.

Tímto případem naši vyšetřovatelé upozorňují veřejnost, že podobné požáry nejsou nijak ojedinělé a lze jim velmi snadno předcházet dodržováním pravidel pro údržbu a kontrolu elektrospotřebičů.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail