hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.1.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po vážné nehodě autobusu a kamionu ve Valašském Meziříčí
dvacet osob bylo odvezeno do nemocnice k ošetření, hospitalizaci nebo prohlídce
šest osob bylo hospitalizováno ve Valašském Meziříčí a jedna osoba byla přepravena vrtulníkem do Olomouce

Dne 5.1.2007 v 07:55 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po velmi těžké dopravní nehodě v centru Valašského Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s rychlým zásahovým vozidlem a jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na frekventované ul. Rožnovská došlo k velmi těžkému střetu linkového autobusu a kamionu zn. Scania.

Po příjezdu záchranářů na místo bylo prioritní dostat z autobusu ven všechny zraněné osoby a transportovat je do místní nemocnice. Hasiči a zdravotníci postupně z linkového autobusu vytáhli a vyprostili devatenáct osob, včetně řidiče s vážným zraněním nohou. Jedna starší cestující utrpěla vážný úraz hlavy a s otřesem mozku byla hospitalizována v místní nemocnici. Jedna mladá žena byla s podezřením na poranění krční páteře přepravena vrtulníkem do nemocnice v Olomouci. Další cestující z autobusu byli zraněni jen lehce.

Dvacátou odvezenou osobou do nemocnice byl řidič kamionu, který byl z vozu venku před příjezdem hasičů a čekal na převoz k ošetření a hospitalizaci. Na místo se postupně sjížděly sanitní vozy a kyvadlově odvážely zraněné z místa nehody do nemocnice.

Informace o počtu zraněných se v průběhu vyšetřování nehody lišily, ale byly postupně upřesňovány z nemocnice. Podle posledních informací bylo po prohlídce všech dvaceti osob v nemocnici šest hospitalizováno ve Valašském Meziříčí, jedna osoba byla přepravena do nemocnice v Olomouci a zbylých třináct osob bylo propuštěno.

Řidič autobusu přejel do protisměru, kde čelně narazil do nákladního auta. Řidič kamionu byl se soupravou u krajnice a střetu nemohl zabránit. Nákladová plocha kamionu byla prázdná. Po srážce došlo k úniku většího množství provozních kapalin a olejů z autobusu i tahače.

Po vyproštění všech zraněných se hasiči zajímali i o zajištění vozů proti případnému požáru. Uniklé kapaliny byly postupně zasypány pomocí sorbentů a sorbčních desek. Hasiči zabránili znečištění travnatého pásu u silnice a městské kanalizace.

Po celou dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla silnice uzavřena a veškerá doprava byla odkláněna hlídkami policie na objízdné trasy. Na místo byla vyslána i psycholožka HZS Zlínského kraje, která svou odbornou pomoc nabídla zraněným v nemocnici.

Vyšetřování nehody trvalo několik hodin. Teprve poté bylo možné od sebe oba vraky odtrhnout. Na jejich následném odtažení se podílely dva speciální těžkotonážní tahače. Doprava byla obnovena kolem jedné hodiny odpoledne.


mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail