hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

19.2.2007

 aktuality


Požár nákladního auta v kopcích u Buchlovic
rychlá reakce řidiče zabránila většímu požáru a škodám
hasicí přístroj v autě má svůj velký význam


Dne 19.2.2007 v 10:25 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta v kopcích u Buchlovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Buchlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50 došlo k požáru nákladního auta zn. Tatra 815 s přívěsem.

Před příjezdem hasičů se snažil požár pod kabinou tahače uhasit sám řidič. K hašení použil svůj ruční práškový hasicí přístroj, který měl k dispozici. Další dva hasicí přístroje mu poskytli jiní řidiči. Jeho zásah byl úspěšný a zásadním způsobem přispěl k zabránění rozšíření požáru na kabinu a náklad.

Po příjezdu hasičů byl požár dohašen pomocí vysokotlakého proudu vody. Hasičům se také podařilo včas ochladit nažhavené části karoserie a motoru k zabránění dalšího možného vzniku požáru. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič zpozoroval za jízdy požár pod kabinou a ihned zastavil u krajnice a u křižovatky na Buchlovice. Požár poškodil především motor a škoda byla odhadnuta na 50.000 Kč. Rychlým a dobrým zásahem řidiče byly uchráněny další části vozu za nejméně čtvrt milionu korun. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na palivovém vedení auta. Řidič na ložné ploše nákladní soupravy převážel zemědělské plodiny, které nebyly plameny poškozeny.
 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail