hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

20.2.2007

 aktuality


Speciální cvičení profesionálních a dobrovolných záchranářů na Tesáku
Noční pozemní i vzdušná pátrací akce po ztraceném muži v lese

různorodá cvičení a akce s podporou vrtulníků armády i policie
dobrovolní záchranáři trénují s profesionály v těžkém terénu


Dne 20.2.2007 bylo vyhlášeno speciální noční cvičení pro profesionální i dobrovolné záchranáře na Tesáku.

Cvičení se tentokrát účastnilo 15 profesionální hasičů lezců z HZS Zlínského kraje, 10 dobrovolných záchranářů z Rescue Team Tesák, posádka vrtulníku Sokol ze SAR teamu Armády ČR z Bochoře u Přerova, posádka vrtulníku Bell Policie ČR, 40 policistů ze základní odborné přípravy na Střední policejní škole Holešov, a další odborníci, instruktoři a velitelé policie.

Řada zásahů a záchranných akcí v lesním terénu v okolí Tesáku dala vzniknout námětu speciálního zimního cvičení, kterého se účastní nejen profesionální složky integrovaného záchranného systému, ale také dobrovolní záchranáři z Rescue Team Tesák.

Byli to právě dobrovolní záchranáři z Tesáku, kteří v minulosti přispěli zásadním způsobem k záchraně několika osob z těžkého terénu. V rámci vzájemných odborných příprav a školení je do budoucna nutné sjednotit jejich přípravu s přípravou profesionálů.

Ve 13:00 hod. začala celá akce společným výcvikem profesionálních záchranářů lezců a dobrovolných záchranářů z Tesáku na věži vysílače mobilního operátora. Na vrcholu kopce Kyčera měli záchranáři za úkol společně zachránit osobu z vrcholu vysílače. Záchranáři procvičili různé techniky zdolání věže i spuštění zraněného na zem za různých podmínek a několika způsoby.

Ve stejnou dobu začal také výcvik druhé skupiny profesionálních záchranářů lezců HZS Zlínského kraje s armádním vrtulníkem SAR týmu z Bochoře u Přerova, a to na letišti v Holešově. Profesionálové si poprvé v praxi mohli vyzkoušet nový typ transportního lůžka, který se vyznačuje svou skladností a využitelností v minimálním prostrou.

V 15:00 hod. byl zahájen výcvik leteckých záchranářů v areálu Střední policejní školy v Holešově, který se soustředil na záchranu osob ze střech budov a jejich transport do bezpečí v podvěsu vrtulníku. Hasiči záchranáři znovu zkoušeli možnosti transportních nosítek a jejich obslužnost.

V 16:00 hod. začalo seznamování s policejním vrtulníkem, který přiletěl na akci vybaven speciálním termovizorem. Toto zařízení je schopno vyhledávat v terénu ztracené osoby podle tělesné teploty a výrazně urychluje prozkoumání rozsáhlých přírodních ploch a nepřístupných terénů.

V 17:30 hod. byla pro všechny záchranáře a policisty připravena odborná přednáška na téma "Pátrání po pohřešovaných osobách složkami IZS v terénu". Součástí školení bylo seznámení s topografií, různé techniky pátrání v terénu, nebezpečí nočních akcí, využití zařízení na noční vidění, využití psovodů při pátrání a další nezbytnosti pro koordinované akce.

V 19:00 hod. začala samotná noční část cvičení. Do lesního terénu pod Klapinov byl přepraven figurant, který představoval ztraceného turistu. O něco později bylo po něm vyhlášeno pátrání, jehož řízení přísluší policii. Pátrání v rojnici se účastnilo na padesát policistů, které doplňovali dobrovolní záchranáři s perfektní znalostí místního terénu. Ze vzduchu se snažil turistu najít vrtulník s termovizí. Součástí cvičení a pátrání byla také prověrka vzájemné komunikace a navádění jak pátrací skupiny, tak i vrtulníku. Celá pátrací akce byla ukončena až před půlnocí.

V této souvislosti stojí za zmínku právě úspěšná akce na záchranu lyžaře dne 15.1.2006, při které dobrovolný záchranář z Tesáku použil k navedení vrtulníku světlo své baterky a i přes nepříznivé počasí dokázal určit svou přesnou polohu v nočním lese. 

I když cvičíme s dobrovolnými záchranáři z Tesáku pravidelně, tak podobná akce se uskutečnila vůbec poprvé. Měla svůj velký význam především v oblasti vzájemné spolupráce dobrovolníků s hasiči i policisty ve velké pátrací akci. Využitelnost dobrovolných záchranářů tak výrazně roste a jejich odborné znalosti jsou na velmi dobré úrovni. Není tajemstvím, že dobrovolníci z Tesáku nahrazují v kopcích u Hostýna horskou službu, se kterou také spolupracují a mají i společná cvičení. Od poloviny roku 2006 jsou jejich služby poskytovány a využívány celoročně.

Za velmi dobře zvládnuté cvičení a ochotu děkujeme letkám armády i policie, Střední policejní škole Holešov a policistům, zapojeným do pátrací skupiny. Děkujeme také odborníkům policie za přínosný seminář o organizaci a řízení pátrání v terénu.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail