hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.2.2007

 aktuality


Záchrana kocoura ze světlíku domu ve Zlíně
vystresované zvíře zranilo zasahujícího hasiče

Dne 22.2.2007 v 15:08 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně zvířete ze světlíku domu v centru Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že do světlíku domu na náměstí Míru ve Zlíně spadl kocour a je nutné ho vytáhnout.

Obyvatelé domu a okolních firem hlásili, že kocour se hlasitě ozýval delší dobu a nebylo v jejich silách zvíře vytáhnout. Kocour totiž spadl do světlíku, jehož dno bylo asi čtyři metry pod úrovní dvora. Jeden z obyvatel hlásil, že kocour je agresivní a velký jak tygr. Proto raději zavolali hasiče, kteří na místo vyjeli se specialisty lezci.

Na místě hasiči zjistili, že ke kocourovi se musí slanit do velmi úzkého světlíku. Po navázání lana se jeden z hasičů spustil dolů ke zvířeti. Podle původního plánu měl lezec zvíře naložit do tašky od horolezeckého lana a nechat vytáhnout ven. Po spuštění se však marně snažil zvíře přesvědčit, že je kamarád a že mu pomůže. Jeho vlídná slova kocour nepochopil a dál se choval agresivně.

Hasič ho proto popadl do rukou a nechal se vytáhnou na laně svými kolegy. Kocour si to nechtěl nechat líbit, a tak i přes ochranné zásahové rukavice dal lezci pocítit ostrost svých zubů a drápů. Po vytažení se kocour hasiči vysmekl a utekl na nedaleké staveniště Zlatého jablka. Zranění na prstech jedné ruky muselo být ošetřeno.

aktualizováno

Celá záchranná akce měla nakonec smutnější dohru. Zvíře uteklo a nebylo u něj vyloučeno podezření na vzteklinu. Zraněný hasič proto musel být hospitalizován v nemocnici, kde se podrobí týdennímu preventivnímu přeléčení proti vzteklině.

úspěšný zachránce - hasič lezec - Petr Šarman, tak dneska oslavil záchranou kocoura svůj svátek... :))) vše nejlepší...

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail