hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.2.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár rodinného domu v Holešově, část Všetuly
požár způsobil značné škody ve vystavěném podkroví

Dne 26.2.2007 ve 13:10 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Holešově.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Holešova a Kroměříže se dvěma cisternami, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Holešova. Další povolaná jednotka z Tučap na místo nedorazila. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi Holešovem a částí Všetuly došlo k rozsáhlému požáru rodinného domu.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět stoupající kouř a plameny šlehající z jedné místnosti v přízemí. Hasiči bleskově rozvinuli několik proudů vody a snažili se o rychlou lokalizaci požáru. Plameny prostoupily přes strop do podkroví a pod střechu. Snahou hasičů bylo zabránit rozšíření požáru do dalších částí domu a na sousední domky v řadové zástavbě.

Požár se dostal až pod plechové krytí střechy, kde se dále rozšiřoval. Hasiči museli začít s rychlým odkrytím části střechy, aby se lépe dostali k jednotlivým ohniskům požárů. Zásah byl veden z přední i zadní části střechy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Celý dům byl soustavně odvětráván přetlakovou ventilací, která byla také využita k odvedení kouře ze dvora domu. Zde se totiž nacházely velké voliéry s exotickým ptactvem a hasiči se snažili ptáky ochránit před nebezpečným dýmem.

Pro dostatečnou dodávku vody k hašení museli na místo přijet pracovníci VAKu a odkrýt pro hasiče vodovodní přípojku. Vedení bylo nataženo přes frekventovanou silnici, omezena byla také průjezdnost kolem místa zásahu. Hasební práce trvaly asi dvě hodiny. Další dvě hodiny trvaly likvidační práce.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v jedné z přízemních obytných místností domu a dále se rozšířil přes stropy do podkroví a střešní konstrukce. Téměř celá obytná část domu byla navíc poškozena zplodinami hoření. Podkroví bylo rekonstruováno a společně s novou přístavbou bylo těsně před kolaudačním řízení. Majitel si proto škody vyčíslil na 1,5 mil. Kč.

Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byla závada na vnitřním rozvodu elektroinstalace. Případ je nadále v šetření.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail