hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

3.3.2007

 aktuality


Hasiči zajistili 1,5 kg rtuti v domě v obci Mrlínek
rtuť patří mezi nejčastěji zajišťované nebezpečné chemické látky

Dne 3.3.2007 v 17:32 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při zajištění nebezpečné rtuti v obci Mrlínek.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z rodinných domů byla nalezena pravděpodobně rtuť.

Majitel starého domu získal stavbu v dědictví a prováděl v ní úklid. Při práci narazil na skleněnou láhev, ve které byla neznámá látka připomínající rtuť. Okamžitě zavolal hlídku policie, která následně přivolala hasiče pro podezření na přítomnost nebezpečné chemické látky.

Hasiči skleněnou láhev odebrali a uložili do přepravního kontejneru pro nebezpečné chemické látky. Podle barvy a hmotnosti se dá předpokládat, že by se mohlo jednat o nebezpečnou rtuť. Celkově bylo látky asi 1,5 kg.

Zajištěný materiál bude přepraven do specializovaných chemických laboratoří HZS ČR ve Frenštátu pod Radhoštěm. Tam bude látka podrobena zkoumání a pravděpodobně následně zlikvidována. Z laboratoří máme v posledních letech hlášení, že nalézání rtuti v domácnostech je stále časté. Důležité je přitom varovat obyvatele, že takové nebezpečné látky se nesmí vyhazovat do odpadů a kontejnerů, ale vždy je nutné zavolat hasiče k jejich zajištění a odvozu.

Z posledních podobných případů na Kroměřížsku evidujeme zásah dne 8.2.2007, kdy v odpoledních hodinách nalezli pracovníci správy a údržby silnic plastovou láhev s 1,2 kg rtuti při úklidu silnice u obce Zlobice. Při nálezu došlo k drobnému úniku, který následně zlikvidovali přivolaní hasiči. Látka i kontaminovaná zemina byly zajištěny a odvezeny k likvidaci.
 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail