hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.3.2007

 aktuality


Požár suché trávy a mladého lesního porostu u Trojáku
pálení klestu nebylo dopředu hlášeno podle zákona

Dne 15.3.2007 v 10:45 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa u Trojáku

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Držkové a Kašavy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nedaleko známého rekreačního střediska Troják došlo k požáru suché trávy a mladých stromků v lese.

Už při příjezdu hasičů byl vidět kouř stoupající z lesního palouku, na kterém hořela suchá tráva a mladé stromky lesní školky. Před hasiči se snažili zabránit šíření požáru místní lidé a lesní dělník, kteří použili lopaty a větve. Čerstvý vítr však rozšiřoval zasaženou plochu a požár se blížil ke vzrostlému lesu.

Hasiči natáhli několik proudů vody do různých částí místa požáru a zásahem se snažili zabránit jeho dalšímu šíření do okolí. Postupně byla lokalizována a uhašena všechna ohniska požáru a plameny se podařilo zastavit. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Dobrovolným hasičům se také podařilo včas zabránit rozšíření požáru na vyskládanou hromadu palivového dřeva u nedalekého domu. Voda k doplňování cisteren byla čerpána přímo u místo požáru ze studny, ale byla dovážena i kyvadlově z nedalekých rekreačních míst.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že od ranních hodin byla prováděna výsadba mladých stromků a očista lesa od starého porostu. Odpad byl spalován na několika hromadách a hlídán. Vlivem větru se ale plameny rozšířily na okolní suchou trávu a na mladý les. I přes veškerou snahu se nedařilo včas zabránit rozšíření požáru, který nakonec zasáhl celkovou plochu nejméně dvou hektarů. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při spalování dřevního odpadu a klestu. Přestupek bude řešen finanční sankcí. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 50.000 Kč, ale bude dále upřesněna.

Na podobných případech je jasně vidět, že dodržování základních bezpečnostních pravidel a rad hasičů je stále podceňováno. Lidé si mnohdy těžko uvědomují nebezpečnost svého počínání a složitost organizování výjezdu a zásahu v nelehkém terénu i v odlehlých koutech našeho regionu. Rozdělávání otevřeného ohně ve větrném počasí a v prostředí suché trávy je obecně velkým hazardem a na hranici uvažování zdravého rozumu.


mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail