hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.3.2007

 aktuality


Taktické cvičení hasičů v podniku Gumárny Zubří
hasiči zasahovali proti požáru chemikálií ve skladu

Dne 15.3.2007 v 15:32 hod. bylo vyhlášeno cvičení hasičů v podniku Gumárny Zubří.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí, jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm, jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku Gumárny Zubří a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Zubří.

Cvičení bylo připraveno pro jednotky požární ochrany, které jsou předurčeny k zásahu v podniku podle I. stupně požárně poplachového plánu. Námětem taktického cvičení byl zásah ve skladu chemikálií a surovin ve třetím nadzemním podlaží výrobního objektu.

Při odpolední směně došlo k simulované závadě na lisu a k následnému požáru. Vedle lisu byly umístěny palety s oxidem zinečnatým, který při hoření působí jako silné oxidovadlo. Během chvíle se požár rozšíří na přilehlé palety s naskládaným kaučukem a sírou. V hustém dýmu ztrácí zaměstnanci rychle orientaci a někteří z nich upadají do bezvědomí. Elektrická požární signalizace je mimo provoz, protože se právě provádí výměna čidel. Jednomu ze zaměstnanců se podaří uniknout a ohlásit požár.

Požár se vyznačoval extrémním vývinem množství kouře. Jako první zasahovala místní podniková jednotka dobrovolných hasičů, která přijela s jednou cisternou. Hasiči v dýchacích přístrojích evakuovali zaměstnance a zachránili několik osob. Další se dostavila na místo jednotka z Rožnova pod Radhoštěm a jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí. Tyto dvě jednotky, za použití zásahových obleků a v dýchacích přístrojích, provedly vlastní hasební zásah. Jednotka dobrovolných hasičů obce obce Zubří zajistila vodní vedení k doplňování cisteren.

Podle předběžných závěrů bylo cvičení vyhodnoceno jako úspěšně zvládnuté. Zasahující jednotky se seznámily s areálem závodu, a prakticky si vyzkoušely koordinovaný hasební zásah. Získané poznatky budou dále zpracovány a využity při školení a výcviku dalších hasičů.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail