hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

17.3.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár střechy bývalých jatek v Kroměříži
rychlým zásahem zachránili hasiči značný majetek

Dne 17.3.2007 v 18:53 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy bývalých jatek v Kroměříži.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kroměříže a Hulína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že požár zasáhl střechu jedné z přízemních budov. Později byla přivolána na vystřídání a posílení zásahu i jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jednou cisternou.

Už při příjezdu hasičů byl vidět z dálky stoupající mohutný kouř a plameny na střeše. Hasiči dorazili k místu požáru za tři minuty od výjezdu. Okamžitě bylo nataženo několik proudů vody a velitel vydal hlavní rozkaz k zabránění rozšíření požáru na přilehlý rodinný dům.

Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do budovy i na střechu a začal rozsáhlý zásah. Pomocí motorové kotoučové pily museli hasiči postupně rozřezat část plechového krytí střechy, aby se dostali k jednotlivým ohniskům požáru pod střechou. Pilu hasiči použili i na odstranění kovových mříží oken a proniknutí do objektu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hasiči odkrývali střechu a hasili její konstrukci jak ze samotné střechy, tak i z koše automobilového žebře a z vnitřních prostor objektu. Lokalizační a likvidační práce trvaly hasičům několik hodin a bylo nutné se při zásahu střídat. Dobrovolní hasiči se pro nefunkčnost několika podzemních hydrantů nemohli dlouho napojit na přívod vody, a proto nejdříve zahájili kyvadlovou dopravu vody cisternami a později zajistili vodní vedení z nedaleké řeky Moravy.

Zásah hasičů trval téměř pět hodin. Po ukončení zásahu zůstali na místě k dohlídce po požáru místní dobrovolní hasiči, kteří odjeli až před sedmou hodinou ranní.

Na místo přijel vyšetřovatel hasičů z Kroměříže, který od počátku sledoval hasební zásah a získával první informace od svědků. Po předběžné noční prohlídce místa požáru rozhodl, že v dalším šetření bude pokračovat až v denní době.

Požár zničil střešní konstrukci objektu, který není užíván a způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 100.000 Kč. Rychlým přivoláním hasičů a zásahem se podařilo uchránit další hodnoty majetku za 5 mil. Kč.

aktualizováno

Vyšetřovatel si dopoledne prohlédl místo požáru a konstatoval, že příčinou jeho vzniku byla nedbalost nebo úmysl neznámé osoby. Podle svědků a dostupných informací se v nepoužívaném objektu scházeli a přebývali bezdomovci.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail