hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.3.2007

 aktuality


Požár v silážní věži ve Zlíně na Kudlově
při zásahu použili hasiči k ochlazení věže One Seven system
dlouhá dohlídka a náročně vyklízecí práce na uskladněném materiálu

Dne 22.3.2007 v 11:47 hod. byli hasiči informováni o požáru silážní věže na Kudlově u Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Kostelce. Další dvě povolané jednotky sboru dobrovolných hasičů z částí Prštné a Štípa nedorazily. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jedné z řady silážních věží došlo k požáru uskladněného materiálu.

Už při příjezdu hasičů byl vidět z dálky stoupající kouř z jedné věže. Hasiči natáhli k věžím vodní vedení a snažili se požár uhasit. První zásah byl veden pod věží na hořící bio materiál, což ale nebylo dostatečně účinné. Další prou vody byl vytažen po žebříku do horní části věže a okny byla siláž hašena.

Požár byl ale ukryt v hromadě siláže uvnitř věže a hasiči neměli prakticky žádnou možnost dostat se k ohnisku. Velitel zásahu překontroloval teploty ve věži termokamerou a rozhodl k hašení použít těžkou pěnu One Seven system.

Tato speciálně vyráběná pěna přímo v zásahovém vozidle byla natlačena na horní část hořícího materiálu a vytvořila "čepici" uvnitř silážní věže. Další kontroly termokamerou ukázaly, že toto rozhodnutí mělo zásadní vliv na postupné ochlazení materiálu ze 150 na 50 stupňů Celsia. Této teploty bylo dosaženo po dvaceti minutách od příjezdu.

Silážní věž se bude muset nadále hlídat, o což se postarají dobrovolní hasiči. Po důkladném ochlazení bude materiál z věže vyvážen a případně dále postupně dohašován na volné ploše. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel bude v šetření pokračovat až v dalších dnech, a teprve po úplném uhašení požáru. Příčinou vzniku požáru mohlo být samovznícení uskladněného materiálu nebo závada na elektroinstalaci věže.

Více informací o technice One Seven system - One Seven system ® - výroba speciální suché i mokré pěny

 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail