hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.4.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár zemědělské haly ve Valašském Meziříčí, Podlesí
způsobné škody přesahují jeden milion korun

Dne 15.4.2007 v 05:59 hod. byli hasiči informováni o požáru zemědělské haly v Podlesí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a jednotky hasičů z Rožnova Pod Radhoštěm, Poličné, Zašové a jednotka z podniku DEZA Valašské Meziříčí. Ve druhém vyhlášeném stupni požárního poplachu vyjel na místo události i velící důstojník směny ze Zlína.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu zemědělského družstva v Podlesí došlo k rozsáhlému požáru zemědělské haly s technikou a větším množstvím nabalíkované slámy.

Požár zjistil teprve majitel objektu, který ráno přišel do areálu družstva. Z místa požáru se mu podařilo vyjet s jedním ze zemědělských strojů, ale další majetek už nezachránil. Sám také přivolal na pomoc hasiče a po celou dobu zásahu se podílel na likvidační pracích a vyvážení ohořelé slámy z haly.

Hasiči natáhli několik proudů vody a snažili se především zabránit dalšímu rozšíření požáru na vedlejší stoh balíků slámy, který byl volně vyskládán na ploše u haly. Žár z požáru tak poškodil jen krycí vrstvu balíků na čelní straně stohu a slámu se podařilo zachránit.

Další lokalizační a likvidační práce soustředil velitel zásahu na postupné prolévání hořících balíků slámy uvnitř haly, jejich systematické vyvážení a dohašováni mimo halu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Původní záměr o ponechání slámy k vyhoření ve zničeném skladu byl změněn, protože se otočil vítr a ten začal unášet nepříjemný štiplavý kouř z požáru na blízkou zástavbu obce. Bylo využito všech šesti cisteren hasičů k urychlenému hašení požáru a ochraně obyvatel před kouřem.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo ohledáno. Vyšetřovatel od majitele zjistil, že byla zničena hala z lehké montované konstrukce o rozměru 30 x 12 metrů, zcela zničen byl jeden zemědělský traktor a další drobná zemědělská technika. Ve skladu bylo zničeno na 300 balíků slámy. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 1,2 mil. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření.

aktualizováno

09:00 hod. - Po prvotním předběžném ohledání místa požáru si vyšetřovatel hasičů nechal povolat výjezd policie k provedení důkladného šetření. Další vyšetřování probíhá společně. I nadále pokračují likvidační práce na hořící slámě, které budou trvat ještě několik hodin.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail