hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

19.4.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár stavení u obce Liptál
škody jsou odhadovány na několik mil. Kč

Dne 19.4.2007 v 03:31 hod. byli hasiči informováni o požáru domu u obce Liptál.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína nejdříve se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Liptálu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v místní části Spalíky došlo k velmi rozsáhlému požáru hospodářského stavení a části rodinného domu.

Už při příjezdu k místu požáru byl vidět mohutný požár a velitel zásahu si nechal okamžitě povolat další posilující jednotky. Operační důstojník HZS Zlínského kraje postupně místo zásahu posílil o další cisternu hasičů ze Vsetína a o jednotky dobrovolných hasičů ze Vsetína, Jablůnky, Hovězí a Vizovic. Současně byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu.

Hasiči museli čelit požáru, který kompletně zachvátil hospodářskou část stavení, včetně uložených strojů a materiálu. Požár se rozšířil na střechy dvou křídel obytných domů, které jsou na hospodářské stavení napojeny. Prvotní snahou hasičů bylo zabránit šíření požáru na obytné místnosti a další majetek v domech.

Asi po hodině zásahu se podařilo hasičům zastavit plameny na střechách domů a další práce se soustředily na postupné hašení hořícího hospodářského stavení. Uvnitř hořícího průjezdu byly nalezeny sudy s pohonnými hmotami a oleji, které hasiči museli postupně ochlazovat před poškozením a ochraňovat před plameny.

Podle prvotních informací na místě nebyl zatím nikdo při požáru a zásahu zraněn. Dohašovací a likvidační práce však budou hasičům trvat pravděpodobně celý den. Postupně se musí rozebrat zničené hospodářské stavení a dohasit skrytá ohniska požáru pod spadlou střechou a uskladněným materiálem.

Kromě stavebních částí několika budov byla poškozena řada zemědělských strojů a zařízení, několik motorů, motocykl, osobní automobil VW Golf, uskladněné dřevo a další materiál. Způsobené škody se odhadují až na několik milionů korun.

Vyšetřovatel hasičů ze Vsetína si místo požáru předběžně prohlédl a v dalším šetření bude pokračovat až po úplném uhašení požáru dnes odpoledne. Informace budou aktualizovány.

aktualizováno:

Vyšetřovatel si znovu prohlédl místo požáru a jako nejpravděpodobnější příčinu vzniku požáru předběžně stanovil možnost technické závady na elektroinstalaci v hospodářském stavení. I nadále jsou však prověřovány další možné verze vzniku požáru. Byla také upřesněna způsobená škoda, která lehce přesáhla 2 mil. Kč. Největší způsobené škody připadají na stavební části objektu hospodářského stavení a střech obytných domů.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail