hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

19.4.2007

 aktuality


Benzen 2007 - Loukov, Osíčko - Zlínský kraj
rozsáhlá ukázka spolupráce složek IZS, Armády ČR a krizových štábů v kraji

Dne 19.4.2007 se uskutečnilo v katastru obcí Loukov a Osíčko na Kroměřížsku historicky největší cvičení Krizového štábu Zlínského kraje s názvem „Benzen 2007“, kterému velel hejtman Libor Lukáš. Plánované cvičení mělo za cíl prakticky prověřit činnosti všech složek Integrovaného záchranného systému včetně armádních jednotek při přechodu od mimořádné události ke krizové situaci.

V 08:48 hod. byla na operační středisko HZS Zlínského kraje nahlášena mimořádná událost, při které došlo k dopravní nehodě mezi cisternou a vlakem na přejezdu u palivových skladů společnosti Čepro v Loukově. Tak začala dnešní rozsáhlá akce, do které se postupně zapojilo 320 osob a 109 kusů techniky.

HZS Zlínského kraje na místo akce vyslal jednotku profesionálních hasičů podniku Čepro, která dorazila na místo nehody jako první. Okamžitě byly zahájeny veškeré záchranné práce, především na poskytnutí první pomoci zraněným osobám a jejich vyproštění z kabiny tahače cisterny. Po výbuchu a úniku chemické látky došlo ke zraněním hasičů a na místo musela vyjet speciální jednotka kolegů ze Zlína s protichemickým vozem, ale i posilující jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem. Celá oblast byla uzavřena. Hasiči ve speciálních protichemických oblecích pronikli do zasažené zóny, vytáhli zraněné a předali je připraveným zdravotníkům. Někteří zranění museli být přepraveni vrtulníkem do polní armádní nemocnice. Hasiči měřili koncentrace nebezpečných látek v okolí nehody a provedli očistu zasažených osob.

V odpoledním programu se hasiči předvedli s použitím speciálních norných stěn k zabránění úniku nebezpečného benzenu do blízkých obcí a k vodním zdrojům. Velitelé a řídící pracovníci HZS Zlínského kraje si vyzkoušeli činnost a zapojení do řešení krizové situace a práci v krizových štábech. Výsledky a vyhodnocení akce budou sloužit pro další odborné zdokonalování a školení.


Před zahájením akce bylo všem odborným pozorovatelům a přihlížejícím zdůrazněno, že jde o ukázku praktické činnosti záchranářů a pracovníků krizového řízení, protože celý scénář nemohl obsáhnout všechny přesně stanovené postupy a taktiky tak náročného zásahu. Důvodem byla řada značných časových skoků a organizačních posloupností. Ukázka totiž řešila situaci, která by v reálu trvala zhruba tři dny. Akci zahájil hejtman Libor Lukáš a komentáře se ujal Ing. Karel Malinovský, vedoucí odd. pro zvláštní úkoly, který byl také autorem scénáře celé akce.

Cílem proto nebylo ukázat postupný zásah krok za krokem, nýbrž simulovat, jak by se v praxi realizoval krizový plán, kdyby na železničním přechodu došlo k dopravní nehodě mezi cisternovým automobilem a nákladním vlakem, přepravujícím nebezpečnou látku – benzen ropný.

Ukázka modelovala situaci, kdy nastal výbuch, následoval masivní únik benzenu ropného a došlo i ke smrtelným zraněním. Nejdříve bylo nutné zastavit šíření úniku toxické látky, neodkladně informovat starosty blízkých obcí a prostřednictvím hejtmana svolat krajský krizový štáb. Do akce se zapojily dva vrtulníky Armády ČR, které zajišťovaly odsun raněných, dále 31. brigáda radiační, chemické a biologické ochrany, 231. pěší rota a ostatní složky IZS.

Součástí akce byla ukázka evakuace základní školy pomocí plošiny i pomocí vrtulníku ze střechy, ukázka očisty osob, ukázka příjmu a ubytování evakuovaných osob.

s laskavým přispěním informací krajského úřadu Zlínského kraje


mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail