hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

21.4.2007

 aktuality


Únik nebezpečného xylenu na nádraží ve Valašském Meziříčí

Dne 21.4.2007 v 10:21 hod. byli hasiči informováni o úniku nebezpečné chemické látky na nádraží ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým autem i se speciálním protichemickým vozidlem, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů podniku ČD z Přerova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v prostoru železničního nádraží došlo k úniku xylenu z železniční cisterny.

Velitel zásahu nechal okamžitě cisternu odtáhnout z prostoru nádraží na kusou kolej a mimo pohyb veřejnosti. Tímto opatřením nebylo nutné evakuovat osoby z prostoru vlakového nádraží. Podle prvotních informací nebyl nikdo zraněn, ani nemusel vyhledat lékařskou pomoc.

Po odtažení cisterny byl proveden samotný zásah hasičů k zamezení dalšího úniku nebezpečné látky. Hasiči ve speciálních protichemických oblecích zachytávali unikající látku do sběrné nádoby a provizorně místo úniku utěsnili. Příčinou byla pravděpodobně technická závada nebo netěsnost ventilu cisterny.

Celý prostor kolem odstavené cisterny byl vyhrazen bezpečnostní páskou k zabránění vstupu dalších osob. K dalšímu opatření bylo místo předáno pracovníkům drah. Množství úniku nebezpečné látky se odhaduje do objemu 10 litrů.

Podobné typy zásahů jsou hasiči velmi často trénovány a i několikrát ročně jsou tématem specializovaných cvičení. Po technické a organizační stránce proto nebyl tento typ události pro hasiče žádným problémem.

Působení xylenů na lidský organismus

Xyleny působí hlavně na lidský mozek. Jeho vdechování, které trvá jak kratší, tak delší časové období, může způsobit bolesti hlavy, závratě, zmatek v myšlenkách. Jeho vysoká koncentrace může dráždit lidskou pokožku, oči, dýchací soustavu a ústrojí, nevolnost, někdy mohou způsobit i smrt.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail