hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.4.2007

 aktuality


Hasiči zachránili ženu před udušením ve Zlíně
požáry potravin jsou stále velkou hrozbou

Dne 28.4.2007 ve 12:29 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ul. Mokrá došlo k požáru potravin v bytě v prvním patře obytného domu.

Hasiči do bytu pronikli po nastavovacím žebříku a přes balkónové dveře. Uvnitř bytu byl zjištěn požár potravin na plotně, který vyprodukoval velké množství nebezpečného kouře. Hasiči plynový sporák vypnuli a spálené potraviny zalili vodou. Průzkumem byla v bytě nalezena jeho uživatelka, která byla hasiči okamžitě vynesena ven.

Žena se nadýchala nebezpečných zplodin hoření a na místo nechal velitel zásahu povolat lékaře zdravotnické záchranné služby. Sloužící lékař nejdříve zraněnou ženu prohlédl, byla jí poskytnuta první pomoc a kyslíkový inhalátor.

Silně zakouřený byt museli hasiči nakonec odvětrat přetlakovou ventilací. Tento případ je dalším ze série podobných výjezdů, po kterých hasiči vždy znovu varují občany před nebezpečím malých domácích požárů a požárů potravin. U takových případů zaznamenáváme každoročně nejvíce zraněných. Rychlá pomoc hasičů byla i v tomto případě přivolána všímavostí sousedů, kteří zpozorovali unikající kouř z bytu a zavalovali na tísňovou linku hasičů.

Tento případ nebyl jediný v sobotní den a ve Zlíně. V 16:53 hod. vyjížděli hasiči znovu na hlášený požár v bytě na sídlišti Jižní Svahy, kde došlo také k požáru potravin na plotně. Nikdo při této události nebyl zraněn a znovu se ukázalo, že majitel při vaření usnul. V řadě případů máme zjištěno, že spojení alkoholu a vaření se nevyplácí a opravdu ho nedoporučujeme.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail