hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.4.2007

 aktuality



Zlín, dětské hřiště Bartošova čtvrť, hasiči nechtěli roj zničit, a proto zavolali včelaře

Výjezdy na likvidace rojů včel se začínají množit
hasiči upozorňují veřejnost, že neřeší každý případ

Operátoři tísňových linek hasičů přijímali celý víkend desítky hlášení a žádostí o likvidace rojů bodavého hmyzu. Ne ve všech případech však můžeme vyhovět, a proto upozorňujeme veřejnost, že výjezd profesionálních hasičů je možný jen v odůvodněných případech přímého ohrožení lidského zdraví nebo života.

Krásné jarní počasí již dalo také pocítit tradičnímu problému, který je spojen s rojením včel. O víkendu lidé nejčastěji volali na tísňové linky se žádostí o pomoc při odstranění roje včel. Ne všechny případy oznámené na tísňových linkách jsou řešeny přímo hasiči. K odchytu využíváme i včelaře nebo firmy určené k odstraňování rojů.

Hasiči vyjíždí výhradně k případům ohrožení lidí, což jsou roje u zastávek autobusů, v parcích s větším pohybem osob, roje u činžovních domů, škol, dětských hřišť, nemocnic apod. V praxi zohledňujeme i jednotlivé případy ohrožení seniorů, dětí nebo těhotných žen.

K záchytu hasiči používají buď speciální odchytové nádoby a sítě, nebo využívají speciální vysavače. V tomto jarním období se jedná především o roje včel, ale s blížícím se létem to budou i výjezdy na likvidace rojů bodavého hmyzu např. u dětských letních táborů.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail