hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.4.2007

 aktuality


Poslední den měsíce znovu ve znamení požárů v přírodě

Obavy z nebezpečí požárů v poslední dubnový den, které jsou spojovány s pálením čarodějnic se nenaplnily. Hasiči však vyjížděli na tři požáry v přírodním prostředí. I nadále trvá suché období, a proto hasiči stále varují před nebezpečím požárů.

Nejvážnější situace byla večer ve Zlíně, Příluku. V 19:31 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa nad městskou částí Příluky. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a speciálním kombinovaných hasicím vozem, kterou později posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů městské části Prštné. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lese nad Zlínem došlo k požáru suché trávy a mladého porostu.

Nedaleko místa požáru hlídkovali policisté, když k nim přiběhl svědek, který oznámil požár v lese. Policejní hlídka vzápětí potvrdila požár trávy a mladého porostu u lesa na ploše asi 50 x 50 metrů.

Hasiči na místě požáru rozvinuli několik proudů vody a snažili se zásahem zabránit rozšíření požáru. Vlivem větru hrozilo zasažení vzrostlého a mladého lesa, čemuž hasiči zabránili. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Hasiči postupně uhasili požár a asi hodinu vodou prolévali plameny zasažené pařezy.

Po příjezdu vyšetřovatele bylo místo požáru ohledáno. Požár způsobil v lese škodu za 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty za 150 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně nedbalost neznámé osoby.

Během dne zasahovali hasiči u požáru trávy a porostu u obce Napajedla a u Kunovic na Uherskohradišťsku.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail