hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.5.2007

 aktuality


Velmi rozsáhlý požár rekreační chaty na Sirákově

Dne 1.5.2007 v 18:39 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty na Sirákově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se třemi cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Vsetína, Liptálu a Vizovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru rekreační chaty.

Požár jako první zpozoroval a na tísňovou linku nahlásil soused, který si o přestávce hokeje všiml vycházejícího kouře z chaty. Už při příjezdu hasičů byl vidět z dálky stoupající dým a plameny na šindelové střeše.

Hasiči okamžitě rozvinuli několik proudů vody a zásahem se snažili především zabránit rozšíření požáru na sousední chatky a velmi blízký les. Proudy vody směřovaly na hořící střechu, stejně jako na dřevěné části obložení chaty a hořící vnitřní prostory. Asi po hodině intenzivních hasicích prací se podařilo uhasit hlavní plameny a další hodiny trvaly dohašovací a likvidační práce.

Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Voda k hašení byla použita nejen z kyvadlové dopravy, ale i z nedaleké studny u chat. Z hořícího objektu hasiči vynesli dvě tlakové nádoby do plynových přímotopů, které venku ochlazovali před výbuchem.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár chatu kompletně poškodil a majitelé si škodu předběžně odhadli na 1,5 mil. Kč. Vyšetřování příčiny vzniku požáru bude pokračovat až dne 2.5.2007. Podle zjištěných informací chatu jako poslední opustila skupinka mladých lidí krátce po 16. hodině.

aktualizováno

Dne 2.5.2007 se v dopoledních hodinách na místě požáru sešli společně vyšetřovatelé hasičů a policie, aby zahájili podrobné ohledání místa. Na místě bylo zajištěno několik stop pro další zkoumání. K případu byl přizván také znalec z oboru elektro, který vypracuje odborné stanovisko. V následujících dnech budou provedeny výslechy uživatelů chaty. Případ je tak nadále ve společném šetření. Bylo stanoveno několik vyšetřovacích verzí, které se prověřují pro jejich potvrzení nebo vyloučení.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail