hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

11.5.2007

 aktuality


Větrná smršť zasáhla také Zlínský kraj
hasiči vyjížděli především na odstraňování spadlých stromů

Dne 11.5.2007 zasáhla v odpoledních hodinách Zlínský kraj očekávaná větrná smršť.

Po jejím rychlém přechodu přes region zaznamenali hasiči řadu telefonátů se žádostí o pomoc a výjezd profesionálních i dobrovolných jednotek. HZS Zlínského kraje organizoval dvanáct výjezdů, které obsahovaly zásahy asi na dvaceti místech v kraji. Při likvidaci následků se hasiči zaměřili především na rychlé odstranění spadlých stromů ze silnic, ale také z chodníků a budov. Jeden zásah bylo nutné provést také na ferekventované cyklostezce u Kostelce na Zlínsku. Celkem bylo hasiči odstraněno a rozřezáno asi třicet stromů.

Nejvážnější byl případ spadlého mohutného stromu na budovu trafostanice trolejového vedení ve Zlíně po páté hodině odpoledne. Velký strom spadl na roh stavby, kterou pádem poškodil. Vyvrácený strom v centru Zlína mohl ohrozit chodce, a proto bylo místo zásahu vyhrazeno bezpečnostní páskou. Po vyslání automobilového žebříku byl strom hasiči postupně rozřezán a odklizen. Zásah trval téměř dvě hodiny.

V Klečůvce se v 16:40 hod. vlivem silného větru vyvrátila stoletá lípa, která zatarasila celou cestu. Při pádu došlo k poškození mobilní toalety a strom jen těsně minul zaparkované osobní auto a stavební stroj. Kmen stromu byl ztrouchnivělý a nemohl odolat nárazovému větru. Hasiči strom postupně rozřezali a vozovku uvolnili.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail