hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.5.2007

 aktuality


Další den Salvatora přilákal tisíce dětí do centra Zlína
během akce byl vyhlášen vítěz ceny Salvator 2006 v dětské kategorii

Dne 15.5.2007 v 09:30 hod. byla na nám. Míru ve Zlíně zahájena akce pro veřejnost s názvem Salvator pro IZS.

Organizátoři čtvrtého ročníku ceny Salvator - ocenění hejtmana Zlínského kraje záchranářům - připravili podruhé velkou akci pro veřejnost, která byla spojena s tradiční akcí Den IZS. Výsledkem byla dnešní přehlídka záchranářů pod názvem Salvator pro IZS.

Akce měla za cíl představit široké veřejnosti činnost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému Zlínského kraje a přiblížit jejich práci formou ukázek, prezentací a dovedností.

Složky profesionálních záchranářů se postupně představily především ve společném zásahu při simulované dopravní nehodě s požárem, zraněním osob a vyprošťováním. K vidění byl také výcvik služebních psů Městské policie Zlín, práce kriminalistického technika, ukázka jízdní policie nebo ukázky správné záchrany osob při poskytování první pomoci.

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje veřejnosti předvedl novou ukázku použití ručních hasicích přístrojů, která byla přizpůsobena především dětem a mládeži. Odborník z oddělení prevence velmi jednoduše a srozumitelně vysvětlil dětem funkci hasicích přístrojů a jejich použití. Děti si vyzkoušely použití ručních hasicích přístrojů v praxi.

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje se pochlubila svým novým vozovým parkem, včetně vozu Nissan Pathfinder a VW Transporter. Policie České republiky, Okresní ředitelství Zlín, předvedlo svou radarovou a měřící techniku. Městská policie Zlín vystavila část svého vozového i motocyklového parku a kromě kynologické skupiny prezentovala i práci se specálním hasicím zařízením IFEX 2000.

Akce v centru Zlína přilákala nejen tisíce dětí ze škol, mládež, ale také dospělou veřejnost. Vyvrcholením celého dne bylo ocenění mladých zachránců, kteří získali cenu Salvator 2006 v dětské kategorii. Ocenění, které letos bylo vyhlášeno vůbec poprvé, si odnesli sourozenci Anna a Jakub Vyorálkovi z Jarošova u Uherského Hradiště. Cenu získali za záchranu své maminky, která po selhání srdce upadla do bezvědomí.


mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail