hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.5.2007

 aktuality


Hasiči zajistili pravděpodobně litr kyanidu ve Zlíně
nálezce neváhal a zavolal na pomoc hasiče
čtvrtý zásah za poslední týden ve Zlínském kraji - 2x rtuť, 1x kyselina a 1x kyanid

Dne 28.5.2007 ve 14:03 hod. byli hasiči požádáni pomoc po nálezu nebezpečné chemické látky ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a speciálním protichemickým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na zahrádce u rodinného domu byla nalezena litrová nádoba s neznámou látkou.

Majitel domku nalezl láhev při úklidových a zemních pracích. Na nádobě si přečetl nápis pozor jed a pod upozorněním si všiml části nápisu ukazující na látku kyanid. Plastovou nádobu neotevřel, nezjišťoval její obsah a okamžitě zavolal hasiče.

Hasiči ve speciálních protichemických oblecích a v dýchacích přístrojí vymezili páskami nebezpečnou zónu. Do místa zásahu si přinesli speciální nádoby na zajištění a přepravu nebezpečných chemických látek. Láhev s tekutinou byla vyzvednuta ze zeminy a sutě. Po zevrubném prozkoumání obalu byla uložena do kontejneru a bezpečně zajištěna proti poškození. V kontejneru hasiči látku obložili sorbčními hady a nález převezli na stanici.

Nález bude společně s dalšími zajištěnými látkami přepraven do specializovaných chemických laboratoří HZS ČR ve Frenštátu pod Radhoštěm. Nálezy budou podrobeny zkoumání, analýzám a následně budou pravděpodobně zničeny.

HZS Zlínského kraje upozorňuje veřejnost, že hasiči nejsou jediní, kteří vyjíždí na zajištění nálezů nebezpečných látek. Řada případů a hlášení občanů je předávána specializovaným firmám nebo přímo chemickým laboratořím určeným k zajištění, zkoumání nebo likvidaci nebezpečných chemických látek.

Hasiči také musí konstatovat, že řada občanů se chová při podobných nálezech značně nezodpovědně. Lidé v obavách z pokut nebo jiných postihů raději takové nálezy zamlčují, vyhazují je do kontejnerů s odpady nebo do volné přírody. To je právě největší nebezpečí, které hazarduje se životy a zdravím nejen samotných nálezců, ale také s dalšími lidmi v okolí. Samostatnou kapitolou jsou děti, u kterých je jejich zvídavost vysokým rizikem nebezpečí a případy ohrožující životní prostředí a vodní zdroje.

Tísňové linky hasičů 112 a 150 jsou připraveny přijímat hlášení o podobných nálezech, a hasiči rozhodnou, jakou cestou a kým bude nález zajištěn nebo zlikvidován.

V těchto jarních a předletních měsících nejsou podobné nálezy nijak ojedinělé. Lidé nebezpečné látky nachází při jarních úklidech pozemků, při demolicích, při rekonstrukcích apod. Velmi častým důvodem nálezu je dědictví po rodičích nebo prarodičích a látky jsou nalézány i s odstupem několika desítek let.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail