hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.5.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po havárii kamionu a úniku nafty v Horní Bečvě
velké množství uniklé nafty likvidovali hasiči přes dvě hodiny

Dne 29.5.2007 ve 12:09 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii kamionu u Horní Bečvy.

Na místo vyjela jednotka hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm s jednou cisternou a jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem a speciálním protichemickým kontejnerem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v Horní Bečvě došlo k havárii kamionu s nákladem trubek.

Po havárii došlo k poškození auta i palivových nádrží a k úniku až 400 litrů pohonných hmot a dalších provozních kapalin. Nafta se roztekla po komunikaci, krajnici a zasáhla i část příkopu u silnice. Při dopravní nehodě nebyl nikdo zraněn.

Hasiči od samého počátku bojovali především s uniklou naftou. Bylo důležité rychle zabránit dalšímu unikání z nádrží, z nichž byla nafta postupně přečerpána do náhradních sudů. Uniklá nafta kontaminovala zeminu v příkopu a na místo vyjeli pracovníci odboru životního prostředí ke zjištění havarijního stavu.

Hasiči naftu zasypali sorbenty a postupně silnici i část příkopu očistili. Na důkladný zásah byl vyslán dodatečně další vůz hasičů z Valašského Meziříčí s velkou zásobou 10 pytlů sorbentu. Celý likvidační zásah hasičů skončil po dvou a půl hodinách prací.

Havárie si vyžádala dopravní omezení. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla doprava řízena kyvadlově hlídkami policie. Ve večerních hodinách se očekává příjezd náhradního kamionu a přeložení nákladu.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail