hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.5.2007

 aktuality


Požár dvou rodinných domů v obci Nivnice
nedbalost při kouření znovu příčinou požáru

Dne 29.5.2007 ve 14:35 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Nivnice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Nivnice a Vlčnova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru šopy, rodinného domu a střechy sousedního domu.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět stoupající kouř z hořících domů. Hasiči natáhli několik proudů vodního vedení a snažili se požár rychle lokalizovat před dalším zasažením objektů obou domů.

Před příjezdem hasičů se snažil požár hasit obyvatel domu, který ale utrpěl popáleniny na obou rukách a předloktích. Jednačtyřicetiletého zraněného muže musela na místě ošetřit posádka zdravotnické služby a následně ho i odvezla k hospitalizaci do nemocnice. Ošetřena byla na místě i matka muže, která utrpěla při požáru šok a musela vyhledat příbytek u sousedů.

Hasiči dál pokračovali v hasebním útoku a zásahem se jim podařilo zachránit sousední dům i několik místností domku u místa požáru. Plameny se podařilo zastavit a dohašovací i likvidační práce byly ukončeny po dvou hodinách zásahu. Jednotka místních dobrovolných hasičů zůstala na místě pro dohlídku nad požářištěm.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že požár vznikl v malé šopě hospodářské části u domu, kam chodil muž pravidelně kouřit. Nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru byla jeho nedbalost při kouření nebo odhození nedopalku cigarety. Na místě se nacházelo množství hořlavých materiálů - dřevo a papír.

Požár zachvátil samotnou šopu, několik obytných místností a část stavby domu. Požár se ze šopy rozšířil také na střechu sousedního rodinného domu, která byla plameny poškozena. Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 200.000 Kč, přičemž 150 tis. připadá na vlastní majetek a 50 tis. na střechu sousedů. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku za 750 tis. Kč.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail