hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

31.5.2007

 aktuality


Cvičení složek IZS po pádu malého letadla na ostrov u Ostrožské Nové Vsi
do cvičení se zapojila psycholožka, potápěči i psychosociální intervenční tým

Dne 31.5.2007 bylo v 10:00 hod. vyhlášeno velké společné cvičení složek IZS v Ostrožské Nové Vsi.

Námětem cvičení byl pád malého letadla na ostrov těžebních štěrkových jezer u obce Ostrožská Nová Ves. Cílem bylo prověřit možnosti a schopnosti záchranářů přepravit se do místa události přes vodu a organizovat zásah na dvou rozdílných místech současně. Prověřovala se také možnost zapojení specialistů a odborníků mimo základní složky IZS.

Krátce po desáté hodině přijalo TCTV 112 ve Zlíně hlášení od vyděšené mladé dívky, že na ostrov těžebního jezera spadlo malé letadlo a začalo hořet. Tou dobou se na ostrově u Ostrožské Nové Vsi opalovala dvě děvčata, která se tak stala svědky nehody.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo vyslal tři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z Uherského Hradiště, Kunovic a leteckých závodů se zásahovými vozy a čluny. O nehodě byla informována zdravotnická záchranná služba i policie. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že letadlo spadlo na ostrov uprostřed těžebních jezer.

Hasiči okamžitě začali spouštět na vodu své čluny, kterých se podařilo dopravit celkem pět. Během krátké chvíle se hasiči přepravili i s nejnutnější technikou na ostrov, kde spatřili děsivou scénu letecké nehody. Místo bylo zahaleno hustým kouřem hořícího paliva z letadla, zranění se svíjeli v bolestech a kolem pobíhala šokem zasažená dvě děvčata.

Jedna část hasičů rozvinula vodní vedení a za pomoci plovoucího čerpadla uhasila požár letadla. Další část jednotky se věnovala zraněným a psychicky zasaženým. Jeden zraněný muž byl nalezen v nedalekém lesíku, kam vypadl z letadla a zranil se na páteři. Druhý zraněný muž byl vytažen z kabiny letadla. Zraněným byla poskytnuta první pomoc a velitel si vyžádal urgentní přesun lékaře zdravotnické záchranné služby a psycholožky HZS Zlínského kraje.

Postupně se na ostrov přepravila část personálu záchranářů i s potřebnou technikou, protože od prvního hlášení bylo jasné, že zranění jsou vážná. U jedné osoby došlo k amputaci nohy pod kolenem a u druhé zraněné osoby bylo potvrzeno zranění páteře. Pilot letadla havárii nepřežil a na místě svým zraněním podlehl.

Po havárii hrozilo, že unikající palivo znečistí vodní zdroj, a proto museli hasiči rozvinout nornou stěnu kolem břehu. Velitel si vyžádal pomoc smluvních potápěčů z Uherského Hradiště, kteří měli prohledat okolí pod vodou a vyloučit přítomnost dalších osob z letadla.

Po prvotním ošetření byli zranění přepraveni z ostrova na břeh, kde už čekaly vozy zdravotnické služby k transportu do nemocnice. Na břehu jezera také čekali pracovníci z psychosociálního intervenčního týmu, kteří se ujali obou psychicky zasažených svědkyň neštěstí. Byli také připraveni poskytovat svou odbornou pomoc rodinným příslušníkům zraněných a oběti havárie.

Na místě spolupracovala Policie ČR, která se věnovala udržení veřejného pořádku, protože neštěstí přilákalo větší množství zvědavců. Zároveň se policie zapojila do vyšetřování, které prováděla společně s leteckou inspekcí.

Celé cvičení bylo ukončeno tři hodiny po nahlášení nehody. Po celou dobu byl na místě přítomen štáb odborníků ze všech základních složek IZS, který prováděl záznamovou činnost. Získané poznatky budou přeneseny do výcvikových plánů a nové zkušenosti se stanou součástí výuky záchranářů.

Dnešní cvičení bylo naprosto ojedinělé a v minulosti ve Zlínském kraji neorganizované. Počet leteckých nehod je v republice každým rokem značný a i ve Zlínském kraji je několik aeroklubů. Z těchto důvodů bylo cvičení s tímto tématem zařazeno do letošního plánu.


mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail