hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

 aktuality


Ve Zlíně bude o co bojovat...
exkluzivní poháry a medaile vyrobili umělci ze skláren v Květné

Organizační skupina HZS Zlínského kraje připravila pro závodníky III. mistrovství ČR v disciplínách TFA, které se koná 7.6.2007 u budovy 21 ve Zlíně, speciálně vyrobenou sadu pohárů a medailí ze skla.

Umělci ze skláren v Květné byli postaveni před nelehký úkol, protože např. skleněné medaile nikdy dřív nevyráběli a sami byli zvědaví na výsledek. Medaile byla navržena oboustranně, a to včetně kombinací různých technik zpracování a zdobení. Na jedné straně bylo nutné vypískovat hodnotu medaile s nápisy mistrovství a celou stranu pokovit speciální barvou. Druhá strana byla označena logem soutěže TFA Zlín, které zůstalo na čirém podkladu.

Výsledek několika zkoušek různých výrobních postupů překvapil i samotné skláře. Hotová skleněná medaile je malým uměleckým dílem, která tak pomyslně "nesymbolizuje" jen hodnotu číslice na její lícové straně. Pro oceněné závodníky bude hodnotným darem, který si jistě právem zaslouží. Medaile působí velmi dobrým plastickým a prostorovým dojmem.

Poháry byly navrženy po konzultaci se skláři, kteří přetavili své umění do procesu tzv. taženého skla. I zde se jim dílo mimořádně zdařilo a vázy budou ozdobou každé hasičské vitríny. Čirá základna a modré tělo jsou jakousi symbolikou záchranářů a i zde dává moderní ztvárnění plasticity vyniknout kráse přírodního skla.

Hasiči na soutěži ve Zlíně tak nebudou bojovat jen o celkový čas v cíli, ale také o tyto nádherné a hodnotné předměty umělců ze skláren v Květné na Uherskohradišťsku.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

57

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail